Actie vakbonden gaat maandag door

school-gesloten-

PARAMARIBO –  De vakbonden aangesloten bij C-47 en enkele samenwerkende vakbonden hebben gisteren besloten hun actie maandag voort te zetten. Dit betekent dat scholen gesloten zullen blijven en dat de dienstverlening in sectoren zoals de financiële sector beperkt zal zijn.

Robby Berenstein, voorzitter van C-47, verklaarde dat er gisteren opnieuw een spoed Assemblee van de Arbeid heeft plaatsgevonden. Tijdens deze bijzondere vergadering hebben de bonden besloten om de actie van de afgelopen twee dagen voort te zetten. Dit houdt in dat het actiemodel ‘thuisblijven’ maandag wordt voortgezet, waarbij leden van de eerdergenoemde bonden net als donderdag en vrijdag niet op hun werk zullen verschijnen.

De aanleiding voor het voortzetten van de actie is het uitblijven van een reactie van de regering op een brief van de vakbonden. Het niet beantwoorden van deze brief stoort de vakbonden aanzienlijk. Berenstein gaf aan niet ontevreden te zijn over de deelname van de leden aan de actie. Hij beschouwt de actie zelfs als succesvol, gezien het feit dat verschillende cruciale diensten de afgelopen dagen vrijwel volledig zijn stilgelegd. Bovendien hebben verschillende andere bonden zich solidair verklaard met C-47.

Binnen C-47 is ook besloten om maandag in Ravaksur-verband besprekingen te voeren met de regering over de energietarieven. De uitkomst van deze vergadering zal bepalen of het actiemodel na maandag wordt voortgezet.

De aanleiding voor de grote actie van de bonden is de verhoging van de stroomtarieven. Hun eis blijft dat de verhoging van de energietarieven onmiddellijk wordt teruggedraaid. De bonden benadrukken dat de verhoogde tarieven voor nutsvoorzieningen ondraaglijk zijn voor de samenleving. C-47 herhaalt dat die niet zal aarzelen om de regering voor de rechter te dagen vanwege de verhoogde stroomtarieven…[+]