Actiemodel onderwijsbonden houdt aan

PARAMARIBO – Leerkrachten die zijn aangesloten bij de lidbonden van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), zijn opgeroepen om tot en met 14 mei les te geven en om 11.00 uur het werk te verlaten. Tot nu toe hebben de gesprekken met de regering, Ravaksur en de gezamenlijke vakbonden geen concrete oplossing gebracht met betrekking tot de verhoging van de stroomtarieven. Een deel van de leerkrachten dat is aangesloten bij de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname, werkt echter normaal tot 13.00 uur.
De schoolleiders hebben in een brief aan het personeel aangegeven dat ouders moeten worden geïnformeerd dat er dinsdag en woensdag normaal les is tot 11.00 uur en dat er geen wachtklas zal zijn. Enkele ouders zijn blij dat de school toch open zal zijn tot 11.00 uur. Ze zeggen dat de leerlingen in ieder geval tot 11.00 uur les kunnen volgen zodat ze niet geheel achterop raken met hun leerstof.
Ouders zijn niet te spreken over het feit dat een deel van de leerkrachten in actie is en een ander deel niet.
Bianca Liesdek vertelt dat haar dochter van de mulo- school om 11.00 uur uit school gaat en haar zoon om 13.00 uur. Hierdoor moet ze twee keer rijden om haar kinderen van school op te halen. Ze vraagt zich af waarom de school niet normaal kan draaien tot 13.00 uur, gezien de leerlingen al een achterstand hebben. “Ik word ook geconfronteerd met de verhoging van de stroomtarieven, maar we moeten kijken hoe we de situatie kunnen aanpakken. Ik vind het niet kunnen dat de schoolkinderen hieronder moeten lijden”, zegt ze. Liesdek vraagt zich af hoe het verder moet, aangezien de scholen binnenkort een week Pinkstervakantie hebben. Beide kinderen van Liesdek zitten in de examenklas en moeten voldoende leerstof krijgen om het examen succesvol af te ronden.…[+]