PARAMARIBO – Een storm van vragen en publieke verontwaardiging is ontstaan over de mogelijke uitbetaling van honderden stembureauleden, die zich vlak voor of zelfs op de dag van de verkiezingen afmeldden, maar toch...
aanspraak zouden maken op een vergoeding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BIZA). “Dit is waar, echter hebben wij besloten dat de mensen die hebben afgemeld of niet zijn komen opdagen niet meer uitbetaald zullen worden. Als er rechtszaken tegen de Staat komen vanwege deze beslissingen dan zullen wij die maar aanvechten”, zegt BIZA-onderminister Maurits Hassankhan.
BIZA-directeur Nasier Eskak bevestigt dat er ruim 600 afmeldingen zijn geweest in Paramaribo alleen, waarvan meer dan 360 zich in de week van 23 tot en met 30 april voordeden. De kwestie roept nu dringende vragen op over de rechtvaardigheid van betalingen en het functioneren van het verkiezingsapparaat.
Het ministerie is nog bezig met een grondige evaluatie van de uitval en mogelijke gevolgen. “We moeten eerst goed en verantwoord onderzoek doen naar de redenen waarom mensen zijn uitgevallen,” zegt Hassankhan. “Pas dan kunnen we bepalen of en wat we daaraan moeten doen, als we dit als een tekortkoming of zelfs een ziekte beschouwen.”
Uit eerste signalen blijkt dat financiële motieven een belangrijke rol hebben gespeeld bij de uitval. Volgens Hassankhan zijn er twee opvallende oorzaken: politieke partijen zouden op de verkiezingsdag veel meer geld hebben geboden aan propagandisten dan de vergoeding van BIZA. “Als iemand SRD 800 tot SRD 1000 van ons krijgt, maar SRD 2000 van een partij, dan kiezen sommigen helaas voor het snelle geld,” aldus de onderminister.
Daarnaast werft het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) ook verkiezingswaarnemers uit dezelfde populatie van potentiële stembureauleden. “We hebben signalen dat sommige mensen zich eerst bij ons hadden aangemeld, maar daarna zijn overgestapt naar het OKB, waar hogere vergoedingen werden geboden,” voegt hij toe.
De uitbetaling aan afvallers blijft een heet hangijzer. Eskak: “Juridisch kun je stellen: je hebt je werk niet gedaan, dus je hebt geen recht op betaling. Maar er zijn ook gevallen waar mensen buiten hun schuld om vaker zijn opgeroepen, bijvoorbeeld bij hertellingen. Dan is er wél een morele verplichting iets voor hen te doen.”
Het ministerie denkt nu aan maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen. Eén daarvan is het laten tekenen van bindende overeenkomsten voorafgaand aan de trainingen. “Wie zich opgeeft, verbindt zich aan voorwaarden. Niet opkomen dagen zonder geldige reden betekent dan ook: geen uitbetaling,” zegt Eskak. “We denken er ook aan om mensen die zich zonder geldige reden hebben afgemeld, te ‘blacklisten’ voor toekomstige verkiezingen.”