GROOT-BRITTANNIË - De Britse regering gaat de minimale stemleeftijd verlagen van achttien naar zestien jaar.
Het is de bedoeling dat de nieuwe groep stemgerech-tigden al bij de volgende landelijke verkiezingen in 2029 kan stemmen. De Britse regering spreekt van "de grootste verandering aan de Britse democratie in een generatie". Volgens de Labour-regering van premier Keir Starmer is het eerlijker, omdat vele zestien- en ze-ventienjarigen al werken, belasting betalen en het le-ger in kunnen.
"Jonge mensen dragen al bij aan de samenleving", schrijft vicepremier Angela Rayner op X. "Het is niet meer dan terecht dat ze kunnen meebeslissen over zaken die hen aangaan." Er komen ongeveer 1,5 mil-joen nieuwe kiezers bij, meldt de BBC.
De Conservatieve partij is kritisch. "Waarom vindt de regering dat een zestienjarige wel mag stemmen, maar geen lot mag kopen, alcohol mag drinken, mag trou-wen of mag meedoen aan de verkiezingen waarvoor ze stemmen?", vraagt parlementslid Paul Holmes zich af.
De plannen van de regering gelden voor Engeland en Noord-Ierland. In Wales en Schotland hebben zestien-jarigen al stemrecht. Er zijn ook plannen om je als Brit-se kiezer makkelijker te legitimeren. Zo zou een bank-pas voldoende zijn om het stemhokje in te mogen. Daarnaast komen er strengere regels voor donaties aan politici om buitenlandse inmenging tegen te gaan. De laatste keer dat het Verenigd Koninkrijk de stem-leeftijd verlaagde was in 1969. Toen ging de minimum-leeftijd van 21 naar achttien jaar. De nieuwe verlaging komt overigens niet uit de lucht vallen: het plan stond in het afgelopen verkiezingsprogramma van Labour. (Nu)