PARAMARIBO - Dengue begint steeds meer een we-reldwijde zorg te worden. Niet alleen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied kampen met recordaantallen be-smettingen, ...
maar vrijwel de hele wereld meldt een uitzonderlijk hoog aantal gevallen. Met name Latijns-Amerika en het Caribisch gebied ervaren momenteel de grootste dengue-uitbraak ooit, grotendeels veroorzaakt door de DENV-3-variant. Hoewel de situatie in Suriname weinig aandacht krijgt, verneemt Times of Suriname dat de realiteit zorgwekkender is dan men doet voorkomen. Veel mensen denken aanvankelijk dat zij te maken hebben met een hardnekkige griep, om er later achter te komen dat het daadwerkelijk om dengue gaat. Tegelijkertijd wordt een forse toename van muskieten in woonwijken waargenomen, zonder dat er effectieve bestrijdingsmaatregelen lijken te worden getroffen.
Minister Amar Ramadhin liet zich vorige maand wat bescheiden uit over de omvang van de dreiging. "Wij houden het in de gaten en werken nauw samen met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Waar hotspots ontstaan, bekijken we of het zinvol is om te bespuiten", aldus Ramadhin. Intussen is de situatie echter aanzienlijk verergerd.
Sinds begin 2025 zijn wereldwijd al 640.349 gevallen van dengue gemeld, met 159 sterfgevallen in 48 landen en territoria. De zwaarst getroffen landen bevinden zich in Latijns-Amerika, waarbij Brazilië alleen al 518.017 gevallen rapporteerde. Ook Guyana en Frans-Guyana hebben cijfers vrijgegeven, terwijl Suriname en Venezuela hier vooralsnog wat geheimzinnig over blijven.
In 2024 rapporteerden de Amerika’s meer dan 13 miljoen gevallen van dengue, waarvan 22.684 als ernstig werden geclassificeerd. Er vielen 8.186 doden als gevolg van de ziekte.
De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, PAHO, heeft landen geadviseerd om vectorbestrijdingsmaatregelen te versterken, de diagnostische capaciteit binnen zorgsystemen te verbeteren en te zorgen voor vroege en adequate behandeling om ernstige complicaties te voorkomen. Publiekscampagnes om blootstelling aan muggen te verminderen en broedplaatsen te elimineren, worden als essentieel beschouwd.
In de afgelopen drie decennia is het aantal gevallen exponentieel toegenomen, zonder tekenen van afname. Jaarlijks raken naar schatting 50 tot 100 miljoen mensen besmet met dengue. Met meer dan 120 endemische landen lopen wereldwijd 3,6 miljard mensen risico op infectie. Vooral de regio Azië-Pacific blijft een brandpunt van dengue-activiteit.