PARAMARIBO - In het kader van de implementatie van de UNESCO-Conventie 2003 betreffende de bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed (ICH), heeft het Directoraat Cultuur een gestructureerde procedure...
ontwikkeld voor de identificatie, documentatie en erkenning van immaterieel cultureel erfgoed in Suriname.
Deze aanpak beoogt duurzame borging van levende erfgoedpraktijken via opname op de Nationale Inventaris voor immaterieel cultureel erfgoed. Een van de erkende elementen is de Jaran Kepang, een rituele dansvorm geworteld in de Javaanse gemeenschap. Gezien de diplomatieke relatie tussen Suriname en Indonesië, het culturele belang en de brede gemeenschapsdraagkracht, heeft Indonesië besloten om dit element gezamenlijk met Suriname voor te dragen voor plaatsing op de Representatieve Lijst van de Unesco voor Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.
Het nominatiedossier werd samengesteld door een multidisciplinair team, onder leiding van directeur Dweight Warsodikromo, en verder bestaande uit : Randy Van Zichem, Mandy Fiqueira, Saskia Paiman Sylvia Gooswit, Edward Redjopawiro en Sharon Pawiroredjo.
De formele indiening vond plaats op 27 maart 2025. Op 24 april 2025 vond bij het directoraat Cultuur een ceremonie plaats ter erkenning van Jaran Kepang, voorafgegaan door een traditionele slametan. Aan de Jaran Kepangroepen The Young Black Horse, The White Horse, The Young Riders, Delcin Horse en Bangun Bekso Tedji (BBT) zijn in dit kader certificaten uitgereikt door Annisa Sophiany van de Indonesische ambassade, Clifton Braam, onderdirecteur Cultuur en Mandy Fiqueira van de afdeling Culturele betrekkingen.