PARAMARIBO – In een toespraak tijdens de viering van de 249ste onafhankelijkheidsdag van de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse ambassadeur Robert Faucher donderdagavond de historische banden tussen Suriname en de VS breed belicht.
In aanwezigheid van president Chandrikapersad Santokhi, first lady Melissa Santokhi, presidentskandidaat Jennifer Geerlings-Simons, ministers, leden van De Nationale Assemblee en diplomaten benadrukte Faucher dat beide landen niet alleen een gedeeld verleden hebben, maar ook een gedeelde toekomst tegemoetgaan.
De receptie op de Amerikaanse ambassade stond nadrukkelijk in het teken van twee jubilea: de VS, die volgend jaar 250 jaar onafhankelijkheid viert, en Suriname, dat in november het 50-jarig bestaan als onafhankelijke republiek markeert. “50 jaar en 250 jaar. Twee momenten van reflectie en viering die laten zien hoe onze landen ondanks afstand en verschillende wortels toch opvallend veel gemeen hebben,” aldus Faucher.
De ambassadeur haalde historische parallellen aan, zoals de ruil in 1667 waarbij de Engelsen Suriname overdroegen aan de Nederlanders in ruil voor Nieuw-Amsterdam, het latere New York. “Een diplomatieke deal die het lot van beide landen voorgoed bepaalde,” zei Faucher. “We zijn gevormd door Europese kolonisatie, de veerkracht van inheemse volken, de Afrikaanse diaspora en golven van immigratie.”
Tijdens zijn toespraak schetste Faucher ook hoe de geschiedenis van Suriname en de VS verweven raakte in persoonlijke verhalen. Zo noemde hij Jan Ernst Matzeliger, een tot slaaf gemaakte Surinamer die uitgroeide tot uitvinder in de VS en de schoenenindustrie revolutioneerde. “Hij werd geboren zonder schoenen te mogen dragen, maar zorgde er later voor dat miljoenen mensen wereldwijd schoenen konden betalen,” aldus Faucher.
In een speciaal ingericht pop-upmuseum op de ambassade konden gasten onder meer een propeller zien uit het Baki-vliegtuig dat in 1943 neerstortte, met 35 Amerikaanse slachtoffers aan boord – een herinnering aan Surinames strategische rol in de Tweede Wereldoorlog. Ook schilderijen en werkstukken werden getoond, evenals foto’s van Amerikaanse beroemdheden die Suriname bezochten.
Faucher stond ook stil bij recente ontwikkelingen die de samenwerking tussen beide landen verder verdiepen. Hij prees Suriname voor de recente verkiezingen, die volgens hem “vrij en eerlijk” verliepen. “Suriname mag daar trots op zijn, en wij zijn er trots op dat wij mochten observeren,” zei hij. Ook wees hij op de economische vooruitgang dankzij het IMF-programma, het historische investeringsbesluit in de offshore olie- en gaswinning, en het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mark Rubio – pas het tweede bezoek ooit van een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan Suriname.
Daarnaast benadrukte hij het bijzondere feit dat Suriname door de Wereldgezondheidsorganisatie is uitgeroepen tot het enige malariavrije land in het Amazonegebied. “Dat is een prestatie van formaat,” aldus Faucher, die toevoegde dat Amerikaanse bedrijven, universiteiten en toeristen steeds meer interesse tonen in Suriname. “We zijn nog maar net begonnen.”
De ambassadeur sloot af met een boodschap van vertrouwen in de toekomst: “Onze vriendschap is meer dan geschiedenis; het is een gezamenlijke visie voor een vrijere, meer democratische en welvarendere toekomst voor al onze mensen. Op basis van de afgelopen vier eeuwen geloof ik dat die band alleen maar sterker zal worden. En dat is iets wat we samen kunnen vieren.”