FRANKRIJK - Frankrijk neemt ingrijpende maatregelen om de overheidsuitgaven te beperken en de financiën te stabiliseren.
Volgend jaar mag er geen extra uitgave plaatsvinden ten opzichte van dit jaar, met uitzondering van defensie. Het beoogde besparingsdoel bedraagt 43,8 miljard euro. Dit moet leiden tot het terugdringen van het begrotingstekort en de snel groeiende staatsschuld. Premier François Bayrou waarschuwt dat de schuld elke seconde met 5.000 euro toeneemt en in 2029 mogelijk 1.000 miljard euro bereikt als er niets verandert. Hij vergelijkt de situatie met die van Griekenland, dat jaren geleden aan de rand van een faillissement stond door wanbeleid.
Bayrou heeft een vierjarenplan gepresenteerd waarbij het tekort daalt van 5,8% in 2024 naar 2,8% in 2029, onder de EU-norm van
3%. Bezuinigingen zullen worden doorgevoerd op gevoelige terreinen zoals onderwijs en zorg, en het aantal vervangingen bij pensioneringen wordt beperkt tot twee derde. Ook worden twee landelijke feestdagen geschrapt: 8 mei en mogelijk Tweede Paasdag, die nu worden gezien als werkdagen. Daarnaast wordt beoogd dat de rijkste Fransen meer belasting betalen, alhoewel details ontbreken.
De premier benadrukt dat het voor een welvarend land als Frankrijk essentieel is meer te produceren. Daarom wil hij de regels voor bedrijven versoepelen en meer flexibiliteit geven, buiten het parlement om snelle actie te kunnen ondernemen, aangezien de regering geen meerderheid in het parlement heeft. De plannen worden kritisch bekeken door oppositiepartijen, vooral vanwege de ingrijpende bezuinigingen. Bayrou’s aanpak is bedoeld om structureel financieel herstel te bewerkstelligen en een herhaling van de Griekse crisis te voorkomen. (NOS)