PARAMARIBO – Henk Kimpoel en Mariano Bergraaf, beiden pioniers op het gebied van arbeidsparticipatie voor mensen met een beperking, zijn vrijdag geëerd tijdens de eerste editie van de “Huldiging van Doorzetters”.
In een sfeervolle ceremonie op het terrein van het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) ontvingen zij oorkondes en geschenken voor hun uitzonderlijke bijdrage aan de maatschappij.
Kimpoel en Bergraaf waren in 1979 de eerste auditief beperkte personen in Suriname die een opleiding tot datatypist succesvol afronden en vervolgens meer dan veertig jaar werkten bij De Surinaamsche Bank. Gedurende hun lange loopbaan speelden zij een actieve rol in het digitaliseringsproces van de bank en bewezen zij dat een beperking geen belemmering hoeft te zijn voor professionele groei en innovatie.
Familieleden Kathleen Kimpoel en Sherida Bergraaf, die ook deel uitmaakten van het initiatiefteam, prezen hun broers als toonbeelden van kracht en doorzettingsvermogen. Ook vertegenwoordigers van belangenorganisaties zoals de stichting Surinaamse Doven Belangen en stichting Wan Okasi spraken hun bewondering uit. Vikash Mangal, manager bij DSB Bank, roemde het tweetal als pioniers die een inclusieve werkcultuur mede vormgaven.
De huldiging kreeg brede steun van overheid en belangenorganisaties. Ministers Steven Mac Andrew (AW&J) en Henry Ori (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) waren persoonlijk aanwezig en spraken hun erkenning uit. “Wil je werkelijk niemand achterlaten, dan moet je actief kansen creëren voor mensen met een beperking”, zei Mac Andrew, verwijzend naar de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De bewindsman benadrukte dat het beleid van de Surinaamse overheid gericht is op een inclusieve arbeidsmarkt.
Volgens AW&J markeert dit initiatief een historisch moment in de geschiedenis van arbeidsparticipatie in Suriname. De “Huldiging van Doorzetters” moet uitgroeien tot een jaarlijkse traditie waarbij mensen met een beperking die zich op bijzondere wijze inzetten voor een rechtvaardige samenleving in het zonnetje worden gezet. De bijeenkomst benadrukte nogmaals het belang van inclusie: een samenleving waarin iedereen – ongeacht beperking – volwaardig kan meedoen.