PARAMARIBO – Het Korps Penitentiaire Ambtenaren heeft het Makandra project afgeslo-ten met Nederland. Op maandag 28 april werd dit project afgesloten in het Lalla Rookh Gebouw middels een symposium over resocialisatie binnen de gevangenissen van Suri-name.
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie was ook aanwezig en haalde in zijn toespraak dat de terugkeer van de gedetineerden in de maatschappij veel vragen oproept. Vragen zoals: hoe zal het zijn wanneer deze mensen weer op vrije voeten zijn en ook de twijfels als ze in staat zullen zijn om te re-integreren in de samenleving en niet te vergeten de maatschappelijke sentimenten die vaak met hun terugkeer gepaard gaan. “Het zijn herintreders in de schijnwerpers” zegt de minister.
Marie Mettendaf, plaatsvervangend lid bij het Hof van Justitie was de keynote speaker van de dag. Mettendaf vertelde een aantal verhalen die ze heeft meegemaakt met gedetineerden. Ook haalde ze aan dat een aantal van de gedetineerden terugkwam. “Maar”, gaf rechter Mettendaf aan dat een aantal gedetineerden geresocialiseerd zijn. Deze groep heeft binnen de inrichting een vak geleerd en daarmee proberen ze geld op een eerlijke manier te verdienen. De rechter sprak over een jongen die gezeten had in het Jeugd Opvoed Gesticht te Santo Boma en nadat hij in vrijheid gesteld was, ontmoette een maatschappelijk werkster hem in Albina. Hij bedankte de maatschappelijk werkster voor wat zij voor hem heeft betekend toen hij ‘binnen’ was. Deze jongeman kon niet lezen noch schrijven toen. Hij vertelde aan de maatschappelijk werkster hoe blij hij is en dat mensen hem ook niet meer kunnen bestelen.
“Het doel van resocialisatie is om de gedetineerden een betere kans te geven op een ordelijk verloop bij de herregistratie binnen de samenleving. “Door het bieden van de juiste begeleiding zal de kans op terugval van recidive verminderd worden.” Vandaag is geschiedenis geschreven van een groot onderdeel van het resocialisatieplan. “Resocialisatie is een van onze kerntaken net als de bewaking en beveiliging”, aldus het Korpshoofd Joyce Pane-Alfaisie tijdens haar toespraak.
Divisiedirecteur Gevangeniswezen en Vreemdelingenbewaring Toon Molleman die voor het eerst in Suriname vertoeft, zei dat we niet op een toren kunnen zitten en zeggen dat we de gedetineerden resocialiseren. Er moet een band zijn tussen de penitentiaire ambtenaar en de gedetineerden. “Het werk in de gevangenis is moeilijker dan wat mensen denken”, zei de directeur.