PARAMARIBO – De Kustwacht van Suriname en het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) hebben, in samenwerking met het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) Global Maritime Crime Pro-gramme (GMCP), ...
de vierde Maritime Operations Centres (MOC) conferentie georganiseerd. Suriname was dit jaar het gastland en de conferentie vond plaats van 4 tot en met 6 maart 2025 in ‘Ondro Oso’, een multifunctionele zaal van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS).
Het doel van de conferentie was om de maritieme veiligheid te verbeteren en de samenwerking in de regio te bevorderen. Voortbouwend op de succesvolle MOC-to-MOC-samenwerking in de zuidelijke Caribische regio richtte deze bijeenkomst zich op het versterken van de operationele samenwerking tussen maritieme rechtshandhavingsinstanties. Vertegenwoordigers van defensie- en kustwachtorganisaties uit Suriname, Barbados, Guyana en het Regional Security System (RSS) wisselden kennis en ervaringen uit, met als doel een effectievere en efficiëntere gezamenlijke aanpak van maritieme uitdagingen. Door onvoorziene omstandigheden kon Trinidad & Tobago dit jaar niet aanwezig zijn.
Daarnaast leverden functionarissen van de Maritieme Politie, Douane Maritiem, DNV en de Marine (Nationaal Leger) een belangrijke bijdrage aan de conferentie. Volgens waarnemend directeur van de Kustwacht van Suriname, majoor Radjoe Bhola, zijn er verschillende essentiële inzichten uit deze conferentie naar voren gekomen. Ten eerste het bevorderen van samenwerking tussen nationale en regionale organisaties door middel van bilaterale samenwerkingsovereenkomsten (MOU of MOA). Ten tweede het verkrijgen van diverse inzichten in de aanpak van illegale activiteiten in maritieme gebieden, zoals drugssmokkel, illegale visserij en grensoverschrijdende criminaliteit. Ten slotte het versterken van de informatie-uitwisseling tussen landen en instanties.
Joshua Arterta, program officer van de UNODC, was onder de indruk van de organisatie van de conferentie in Suriname. Hij benadrukte het belang van informatie-uitwisseling tussen landen om maritieme dreigingen effectief te bestrijden. Suriname participeert sinds 2023 in de MOC-to-MOC-samenwerking en UNODC streeft naar bilaterale overeenkomsten tussen de deelnemende landen. Daarnaast onderzoekt de UNODC de mogelijkheden voor donoren en fondsen die maritieme organisaties financieel of materieel kunnen ondersteunen.
De organisatie kijkt tevens naar de uitbreiding van de samenwerking met landen zoals Frans-Guyana, Frankrijk en Nederland, gezien hun gedeelde belangen in de regio. Arterta sprak zijn waardering uit voor de inspanningen van de Kustwacht van Suriname en het DNV bij het organiseren van deze conferentie. “Met deze workshop hebben we knelpunten kunnen identificeren die verdere aandacht behoeven. Een van de belangrijkste aandachtspunten is de noodzaak van een bredere aanpak om gezamenlijk de maritieme dreigingen aan te pakken.”
De Kustwacht van Suriname heeft aangekondigd dat er op nationaal niveau een Maritime Operation Centre zal worden opgezet. Dit centrum zal verschillende nationale stakeholders betrekken. Op termijn wordt een Joint Maritime Operation Centre gecreëerd, waarin de operationele diensten van de rechtshandhavings- en dienstverlenende instanties, zoals de Maritieme Politie, het Nationaal Leger, de Douane en de Kustwacht, samenwerken.
Daarnaast is het de intentie van de Kustwacht van Suriname om Frans-Guyana te betrekken bij deze samenwerking, gezien de geografische ligging en gedeelde uitdagingen. Dit voorstel wordt aan de UNODC voorgelegd.
Volgens Bhola speelt de UNODC een leidende rol binnen de MOC-to-MOC-samenwerking. “Zij brengen de landen bij elkaar en hebben de Kustwacht gevraagd om de organisatie van deze bijeenkomst op zich te nemen. De Kustwacht heeft dit vervolgens in nauwe samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid en, niet te vergeten, met de sponsoring van Canada kunnen realiseren,” aldus Bhola.