PARAMARIBO - De zittende regering heeft nog steeds in de planning om voor de verkiezingen van 25 mei de bouw van de brug over de Corantijnrivier ta lanceren.
Het zal echter een intentiebekentenis zijn op papier, omdat het hijen van de eerste paal nog lang niet in zicht is. Het finaal ontwerp dat werkelijk neergezet zal worden is ook niet af, alsook de financiering vanuit de Surinaamse zijde. De Guyanezen zijn echter al sinds vorig jaar ready en wachten op Suriname om over de brug te komen.
Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) bevestigt dat het streven is om nog voor 25 mei ceremoniële handelingen met Guyana te plegen. “Dat was de wens van beide landen, maar dat betekent niet dat morgen een paal in de grond gaat”, zegt hij. “Hier is het project, net als Weg naar Zee, dat wanneer de overeenkomst getekend wordt en de financiering rond is, het finale ontwerp gemaakt zal worden. Het finale ontwerp zal zeker een jaar duren. Het kan sneller, misschien acht of negen maanden, maar het hoeft niet langer dan een jaar”, zegt hij over de zeewering te Weg naar Zee. “Dat die brug moet komen, die discussie is al lang voorbij. Alleen is het nodig dat de minister van Financiën en Planning een goed financieringsplan aanbiedt dat geen impact heeft op de economie.”
Uit populistische overwegingen zou de bouw wel doorgedrukt kunnen worden met alle gevolgen van dien voor de economie. Verwezen wordt naar de bouw van de twee grote bruggen ten tijde van gewezen president Jules Wijdenbosch. De afbetaling zorgde bij de kabinetswisseling in 2000 voor een enorme financiële druk voor de aantredende regering. “Wij willen die grappen niet hebben van het verleden, dat we een brug maken ten koste van de economie van het land. Dat is het grote verschil en dat heeft lang geduurd. Ik heb vanaf dag een, vijf jaar terug, dit blijven zeggen en blijven herhalen: We gaan geen brug maken ten koste van de economie. Het moet juist een voordeel van de economie zijn”, legt Nurmohamed uit.