PARAMARIBO- Het district Commewijne had momenteel moeten beschikken over een modern kunstmatig inseminatiestation, opgezet met steun van Indonesië.
Het zogeheten ‘Reverse Linkage Project Kunstmatige Inseminatie’, ter waarde van ruim USD een miljoen, lag klaar voor uitvoering na de verkiezingen van 2020. Toch is het project na de kabinetswisseling abrupt stilgevallen. Oud-minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, hekelt deze ontwikkeling en spreekt van een gemiste kans voor de veeteeltsector.
Volgens Algoe was alles in gereedheid gebracht om van start te gaan. De Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) had ingestemd met de financiering, en het Indonesische Singosari National Artificial Insemination Centre (SNAIC) zou als technische partner optreden. In 2018 reisde professor Ifar Subagiyo, directeur van de Universitas Brawijaya, naar Suriname om de laatste afspraken te formaliseren. Ook waren er plannen om Surinaamse deskundigen op te leiden aan de Indonesische universiteit via master- en PhD-programma’s.
Volgens het oorspronkelijke plan zou binnen drie tot vier jaar een volledig operationeel breeding center gerealiseerd zijn, met getraind personeel en moderne faciliteiten.
De reden achter de stopzetting van het project is onduidelijk. Bronnen melden aan de redactie dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF), in het kader van het door Suriname overeengekomen hervormingsprogramma, beperkingen had opgelegd aan nieuwe leningen. Hierdoor mocht de financiering vanuit de IsDB geen doorgang vinden. “De huidige regering moest dit project gewoon voortzetten,” stelt Algoe. Er zijn stieren van 680 kilo die nu al in Commewijne rondlopen. “Het zijn geweldige dieren die de mensen hier produceren.” Algoe, die ook kandidaat is voor de Nationale Assemblee namens de NDP, geeft aan dat zijn partij het dossier opnieuw zal oppakken.