PARAMARIBO – In het Readytex Art Gallery opent morgen 15 mei de nieuwe expositie M’ma Aisa e krey – Awareness of the Environment in Art. Milieubeschermers Monique Pool, ...
Jamille Haarloo en Dimitri Tjon Sie Fat zullen bij de opening presentatie geven over het milieu.
Voor de expositie M’ma Aisa e krey – Awareness of the Environment in Art selecteerde curator en kunstenaar Kit-Ling Tjon Pian Gi werk van zeventien milieubewuste kunstenaars. De tentoongestelde werken omvatten onder andere ‘Recycle Art’ en kunst gemaakt met voornamelijk natuurlijke materialen. In het werk komen eveneens diverse milieuaspecten aan bod. De kunstenaars maken hierbij gebruik van unieke concepten.
Sunil Puljhun biedt met zijn schilderij ‘Petitie’ als het ware een visuele petitie aan beleidsmakers aan. “Wij als mensen zijn verantwoordelijk voor de vernietiging en vervuiling van onze leefomgeving,” zegt hij. Zijn focus ligt vooral op luchtvervuiling en de gevolgen daarvan voor onze jeugd. “Willen wij werkelijk een toekomst waarin men met koolstofmaskers moet rondlopen?”
John Lie A Fo is bijzonder gefascineerd door de opmerkelijke balans tussen de natuurlijke en spirituele wereld bij tribale volken. In zijn werk ‘Nature Talks’ laat hij symbolen uit de wereld van de Inheemsen en Marrons spreken over de vernietiging van de natuur door de mens. Het werk van Shaundell Horton is een metafoor voor het machtige en ondoordringbaar ogende oerwoud, dat bedreigd wordt door de activiteiten van een klein groepje goudzoekers.
In 2010 inspireerde de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon de maatschappijkritische Kurt Nahar tot het maken van een serie kunstwerken. Twee daarvan zijn te zien in deze expositie. Kit-Ling Tjon Pian Gi stelt vragen, zoals: “Beschikken wij, als één van de drie landen ter wereld die carbon-negatief zijn, ook over het zuiverste water en de schoonste lucht?” Voor Rinaldo Klas staat de biodiversiteit van Suriname en de bedreiging van deze natuurlijke rijkdom al decennialang centraal in zijn werk.
Ook de andere deelnemende kunstenaars: Dhiradj Ramsamoedj, Hanka Wolterstorff, Kenneth Flijders, Miguel Keerveld, René Tosari, Maartje Jaquet (samen met Klas), Roddney Tjon Poen Gie, Sri Irodikromo, Soeki Irodikromo (✝) en gastkunstenaars Sirano Zalman en Lyroy Caupain belichten het milieu en de milieuproblematiek op hun eigenzinnige en bijzondere wijze. Erlan Sleur maakte speciaal voor deze expositie een korte video met authentieke, zelf geschoten beelden over de desastreuze gevolgen voor het milieu bij goudwinning.
De expositie zal na de opening op 15 mei hierna te bezichtigen zijn tot en met zaterdag 28 juni, tijdens de reguliere openingstijden van de galerie van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 16:30 uur en op zaterdag van 8:30 – 13:30 uur.