PARAMARIBO – Sinds de nieuwe zittingsperiode van het parlement op 1 juli is gestart, zijn ook de salarissen en toelagen van de nieuwe leden van De Nationale Assemblée (DNA) fors gestegen.
Met de inwerkingtreding van de Wet Geldelijke Voorzieningen leden en gewezen leden van DNA 2025, liggen de maandelijkse inkomsten van een gemiddeld parlementslid boven de SRD 144.000 bruto per maand.
De nieuwe regeling koppelt het salaris van parlementariërs direct aan dat van de president. Die verdient SRD 130.000 per maand. De voorzitter van DNA krijgt 85 procent van dat bedrag, oftewel SRD 110.500, en de vicevoorzitter 70 procent van dat bedrag: SRD 77.350. Een gewoon parlementslid ontvangt 60 procent van het voorzittersalaris, wat neerkomt op SRD 66.300 per maand – nog vóór toelagen.
Die toelagen zijn omvangrijk. Een lid van DNA ontvangt daarnaast representatietoelage (20%): SRD 13.260, bestuurs-/managementtoelage (20%): SRD 13.260, vervoerstoelage (40%): SRD 26.520 (indien geen dienstvoertuig), woonvoorziening (20%): SRD 13.260, telecomtoelage (7,5%): SRD 4.973 en objectbeveiliging (10%): SRD 6.630. Dat brengt het totaal op SRD 144.203 per maand. En dat is exclusief kindertoelage (SRD 166 per kind), extra toeslagen voor vervangers van de vicevoorzitter en hogere toelagen voor fractieleiders.
Naast het forse maandsalaris genieten DNA-leden ook een medische verzekering op staatskosten: een all-in eerste klasse ziektekostenpakket voor het hele gezin, inclusief tandheelkunde, brillen, specialistische zorg en – indien nodig – behandeling in het buitenland. Deze dekking geldt tijdens de hele zittingsperiode én in sommige gevallen tot zes maanden daarna.
Wie zijn termijn van vijf jaar volledig uitzit, ontvangt na aftreden zes maanden lang doorbetaling van het volledige salaris en behoud van alle medische voorzieningen. Zelfs wie slechts één tot twee jaar gediend heeft, krijgt nog twee maanden bezoldiging als ‘overbrugging’. Daarbovenop is er een gulle pensioenregeling: voor elk jaar dat een parlementariër heeft gediend, ontvangt die persoon 10 procent van het laatstverdiende salaris als maandelijkse pensioenuitkering, met een maximum van 100 procent. Het pensioen gaat in bij 60 jaar. Wie eerder voorzitter of vicevoorzitter is geweest, krijgt zijn pensioen op basis van het hogere salaris.
Nabestaanden worden ook niet vergeten. Bij overlijden van een lid of oud-lid van De Nationale Assemblée wordt een belastingvrije uitkering van drie keer het laatstverdiende salaris uitgekeerd aan de partner of kinderen, wat bij een gewoon lid neerkomt op bijna SRD 200.000 ineens.
De wet beoogt ‘transparantie’ en ‘rechtszekerheid’ in de vergoedingen voor parlementariërs. Maar die transparantie onthult tegelijkertijd hoe ver de wereld van volksvertegenwoordigers afstaat van die van de gemiddelde burger. Met een minimumloon van SRD 7.000 en een hoge inflatie die voedsel, huur en nutsvoorzieningen onbetaalbaar maakt, leeft een groot deel van de bevolking van loonstrook naar loonstrook – zónder kinderbijslag, zónder ziektekostenverzekering, laatstaan objectbeveiliging.