PARAMARIBO – Het OPTSU Debatteam heeft zich terug-getrokken uit het jongerendebat ‘The Great Debaters’. Onder deze titel organiseerde Stichting MotiefA onder leiding van Alven Roosveld dit jongerendebat.
Gedetailleerde richtlijnen werden vooraf gegeven aan de diverse jongerenteams die deelnamen vanuit verschillende politieke partijen. Na de eerste ronde werden de eigen richtlijnen overtreden door de organisatie en bleven antwoorden uit op de vele vragen die rezen.
Middels een open brief aan de organisatoren van The Great Debaters heeft het OPTSU Debatteam nogmaals de onduidelijkheden op een rijtje gezet, na eerder via een Zoom-meeting en WhatsApp vragen hierover te hebben gesteld. Zo was de jury die de debatten zou beoordelen niet aanwezig in de zaal. De verwerking van de beoordelingen die binnenkwamen via Facebook waren ook onduidelijk. En ook was medegedeeld dat verschillende partijen waren uitgevallen, waaronder de VHP. Plotseling was er wel een debat tussen de jongeren van DNL en die van de VHP zonder dat daar tekst en uitleg over is gegeven.
Wat het team eveneens zorgen baart, is dat hoewel de organisatie erkende dat het gaat om onervaren sprekers, er geen enkele aanpassing werd gedaan om hen te ondersteunen. Verzoeken om bijvoorbeeld een zichtbare timer in te voeren, werden afgewezen met het argument dat men zich “maar goed genoeg moet voorbereiden”. Dit roept de vraag op in hoeverre de organisatie daadwerkelijk rekening houdt met de jongeren zelf. Is dit debat bedoeld vóór jongeren, of slechts met jongeren? Is dit debat werkelijk bedoeld om jongeren te ondersteunen en te versterken, of worden zij slechts gebruikt als decor voor een vooraf bepaalde show?
De organisatie heeft zelf aan de deelnemers doen toekomen JCI World Debating Championship Guide for Chairpersons (2009). Deze richtlijnen schrijven voor dat een debatcompetitie moet voldoen aan duidelijke standaarden op het gebied van transparantie en organisatie. De organisatie heeft zich niet gehouden aan deze door haar rondgedeelde richtlijnen. Zelfs als je een eigen invulling wilt geven aan een debatformat, is het onaanvaardbaar om dat te doen ten koste van transparantie op cruciale onderdelen zoals beoordeling, teamindeling en thema-toewijzing.
Op basis van het bovenstaande hebben de OPTSU-jongeren onder leiding van Chayenne Arias zich teruggetrokken. “Onder deze omstandigheden kunnen en willen wij niet verder deelnemen”, aldus de teamcaptain. De jongeren vragen zich af wat The Great Debaters daadwerkelijk probeert te bereiken met deze discutabele werkwijze. Het team hoopt dat deze stap een bredere discussie op gang brengt over de kwaliteit en eerlijkheid van platforms die jongeren een stem willen geven.