PARAMARIBO - De aanloop naar de komende verkiezingen gaat gepaard met een ongekend grote hoeveelheid billboards, banners en digitale reclameborden langs de wegen.
Politieke partijen, individuele kandidaten én maatschappelijke organisaties zetten massaal in op visuele campagnevoering langs de openbare weg. Voor de commerciële sector betekent dit extra inkomsten, maar onder weggebruikers groeit de ergernis over wat inmiddels wordt gezien als een visuele overbelasting van de openbare ruimte.
Grafische ontwerpers, drukkerijen en exploitanten van reclameborden profiteren volop van de stijgende vraag naar promotiemateriaal. De verkiezingskoorts stimuleert de sector en maakt behoorlijk wat geld los bij de politiek. Echter, weggebruikers zijn daarover niet zo enthousiast. Die klagen steen en been over de hoeveelheid en plaatsing van de borden, met name wanneer ze het zicht belemmeren of voor afleiding zorgen in het verkeer. De sociale media worden overspoeld met geklaag hierover. De mobiele digitale billboard aan de Dr. Sophie Redmondstraat is daarvan een goed voorbeeld. Met felgekleurde, bewegende beelden trekt het scherm, dat laag langs de weg staat de aandacht van automobilisten en overige verkeersdeelnemers.
Opvallend is dat niet alleen politieke actoren gebruikmaken van deze vorm van campagne. Ook niet-politieke organisaties mengen zich in het publieke debat met stemadviezen en bewustwordingscampagnes. Zo plaatse de Stichting Bondru aan de Magenthakanaalweg een billboard waarop kandidaten van verschillende partijen naast elkaar werden gepresenteerd als stemadvies. Na protesten vanuit de betrokken partijen werd het bord verwijderd. De stichting heeft echter aangekondigd haar campagne anders voort te zetten, maar wel met billboards.
Naast fysieke billboards wordt de strijd ook digitaal gevoerd. Campagnes op sociale media en digitale schermen richten zich niet alleen op promotie, maar ook op het in diskrediet brengen van politieke tegenstanders. Hoewel politieke partijen zich publiekelijk distantiëren van deze lastercampagnes, blijkt uit analyse van verschillende incidenten dat ze regelmatig gelinkt kunnen worden aan partijen of aan hun aanhangers. Veelal betreft het ook nog betaalde reclame.