PARAMARIBO - Op uitnodiging van president Chandrikapersad Santokhi heeft een constructieve bijeenkomst plaatsgevonden met de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA),...
Michael Ashwin Adhin. Het doel van deze ontmoeting was het waarborgen van een ordentelijke en soepele machtsoverdracht, in lijn met de democratische tradities van de Republiek Suriname.
Onder de aanwezigen bevonden zich ook de voorzitter van de commissie voor de machtsover-dracht, DNA-lid Rabindre Parmessar, directeur van het Kabinet van de President Adjaykoemar Moensie, de griffier van DNA, Ruth de Windt, hoofd van het protocol van het Kabinet van de Pre-sident, Glenn Tewari en diverse stafleden van het parlement.
Tijdens de bijeenkomst gaf directeur Moensie aan dat er reeds afstemming heeft plaatsgevonden met de betrokken ministeries namelijk Financiën en Planning, Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Defensie en Justitie en Politie ten behoeve van de or-ganisatie van de officiële overdrachtsdag op woensdag 16 juli 2025. Dit coördinatieproces moet ervoor zorgen dat alle aspecten van de machtsoverdracht tijdig en effectief worden uitgevoerd.
President Santokhi heeft verder aan voorzitter Adhin verzocht om enkele urgente wetsvoorstellen te bekijken en in behandeling te nemen. Deze voorstellen zijn cruciaal om te voorkomen dat Suri-name internationaal op zwarte lijsten terechtkomt (blacklisting), wat ernstige financiële en diploma-tieke gevolgen kan hebben. De betreffende wetsontwerpen zullen, conform afspraak, door de ver-antwoordelijke ministers afzonderlijk worden overgedragen tijdens de formele machtswissel.
De gezamenlijke inspanningen van de regering, DNA, ministeries en andere betrokken instanties zijn erop gericht deze overgang op een waardige en efficiënte wijze te laten verlopen. Met deze gezamenlijke aanpak spreekt regering Santokhi haar volledige inzet en vertrouwen uit voor een gestructureerde, transparante en vreedzame machtswisseling volgend week woensdag. Het staats-hoofd onderstreepte daarbij dat dit proces een essentieel onderdeel vormt van onze democratische rechtsorde en van groot belang is voor de stabiliteit van het land.