We hebben een registratieprobleem, omdat wat wij zeggen niet registreert in het brein van de beleidsmaker. Zo luidt de reactie van Roy Bhikhari, de voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP)...
nadat ook de rechter in haar uitspraak besliste dat de partij uitgesloten moet worden voor verdere deelname aan de verkiezingen. “Wij gaan in hoger beroep want dit besluit is onaanvaardbaar en een deel van de samenleving wordt hierdoor uitgesloten van verdere deelname aan het democratische proces. Dat kan gewoon niet”, zegt Bhikhari aan Times of Suriname.
Bhikhari noemt de beslissing van de rechter een schending van democratische principes en een poging om zijn partij buitenspel te zetten. “Wij hebben aan twaalf van de dertien wettelijke eisen voor registratie bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) voldaan en toch worden we uitgesloten. Het argument van het CHS dat niet alle vijf bestuursleden de volmacht hebben ondertekend, is nergens in onze statuten verplicht. Ons huishoudelijk reglement stelt dat drie van de vijf leden bevoegd zijn om te tekenen. Toch wordt onze kandidatuur op formele gronden afgewezen”, stelt Bhikhari.
Volgens Bhikhari is dit een grove misinterpretatie van de regelgeving. “Dit is geen eerlijke beoordeling, maar een politiek gemotiveerde beslissing. We hebben recht op deelname en we zullen blijven vechten voor dat recht. De rechter heeft onze kernargumenten genegeerd. Wij hebben gewezen op artikel 32, waarin staat dat het bestuur de organisatie in- en buitenrechten vertegenwoordigt. Maar in de resolutie van het CHS is dat selectief aangepast”, legt Bhikhari uit. Daarnaast hekelt hij het feit dat de rechter volgens hem niet inhoudelijk is ingegaan op de juridische en statutaire gronden van de PVP. “Het lijkt alsof de rechter simpelweg het standpunt van het CHS heeft overgenomen, zonder te kijken naar de feiten en de wetgeving en ook geen moeite heeft genomen om punt voor punt alles te onderbouwen.”
Ondanks de tegenslagen blijft de PVP strijdvaardig. “Dit is geen strijd om één partij, dit gaat om het democratische proces in Suriname”, benadrukt Bhikhari. “We worden buitengesloten op basis van een foutieve interpretatie van onze statuten. Als we dit laten gebeuren, zet dat een gevaarlijk precedent voor de toekomst.” Hij waarschuwt dat deze zaak groter is dan de PVP alleen. “Vandaag is het onze partij, morgen kan het elke andere partij overkomen. Als we nu zwijgen, accepteren we dat democratie wordt ondermijnd.” De PVP zal haar hoger beroep de komende dagen indienen en roept op tot een eerlijke en transparante beoordeling van haar zaak.