PARAMARIBO - Naast de voortdurende grootschalige goudsmokkel en het niet naleven van de retentierege-ling door exporteurs, draagt ook de recente uitgifte van een nieuwe obligatie door ...
Staatsolie Maatschappij Suriname bij aan de stijgende wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Surinaamse dollar. Dit bevestigt minister Stanley Raghoerbaring van Financiën en Planning. Bij de recente plaatsing van Staatsolie-obligaties is ruim USD 516 miljoen opgehaald. Deze middelen zijn grotendeels afkomstig uit de bestaande deviezenreserves binnen de samenleving en de omzetting van SRD’s naar harde valuta door particulieren en bedrijven die wilden deelnemen aan de uitgifte. Hoewel dit een positief signaal is voor Staatsolie en de investeringsagenda van Suriname, verlaat een aanzienlijk deel van deze middelen het nationaal financieel systeem.
“Dat is een goede zaak voor Staatsolie, voor het land, voor de investeringen”, aldus minister Raghoerbaring. Mocht het zo zijn dat die dollars in Suriname zelf zouden worden geïnvesteerd, dan blijven ze in circulatie en beschikbaar. Echter, een groot gedeelte van de opgehaalde deviezen wordt aangewend voor buitenlandse betalingen, waaronder de participatie van Staatsolie in het GranMorgu-project in Blok 58, waarvoor de nationale oliemaatschappij USD 2,4 miljard moet bijdragen. “Een groot deel van deze dollars gaat naar het buitenland voor aanschaffingen. Suriname raakt ze kwijt. Daar komen investeringen voor terug, maar voor de korte termijn leidt dat tot een beetje druk op de dollars”, legt Raghoerbaring uit.
Hoewel de deviezenuitstroom tijdelijk voor spanning zorgt op de valutamarkt, meent de minister dat er geen reden tot bezorgdheid hoeft te zijn. De investeringen die met deze middelen worden gefinancierd, zullen zichzelf veelvuldig terugbetalen. “Geen reden tot paniek, wel geeft het een verklaring waarom er een beetje druk is op de dollars bij de banken”, aldus de minister.
Dit staat in contrast met de situatie rond de goudsmokkel, waarbij honderden miljoenen dollars aan waarde het land permanent verlaten zonder dat daar structurele opbrengsten tegenover staan.