PARAMARIBO – Met een mijlpaal voor de Surinaamse landbouwsector, is het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP), gefinancierd door de Europese Unie (EU) en geïmplementeerd door...
de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), vrijdag officieel afgesloten met een finale overhandiging en sluitingsceremonie bij Marthiland in Para.
Tijdens het evenement vond de officiële overdracht en ingebruikname plaats van Surinames allereerste verwerkingslijn voor cassavepap, geïnstalleerd bij Marthiland, een van de laatste begunstigden van een Large Grant binnen het Matching Grant Facility-programma van SAMAP. Het evenement bracht vertegenwoordigers van de overheid, de EU en FAO, actoren uit de private sector en ondersteunende agrobedrijven uit het hele land samen.
"Vandaag vieren we niet alleen de voltooiing van een project, maar het begin van een nieuw hoofdstuk in de transformatie van de landbouwsector van Suriname”, zegt René van Nes, ambassadeur van de Europese Unie in Suriname. "De Europese Unie is trots dat zij de financiering voor dit belangrijke initiatief heeft kunnen leveren. Het is bijzonder waardevol om te zien dat onze steun heeft geleid tot tastbare en duurzame resultaten – niet alleen infrastructuur, maar ook sterkere systemen, versterkte ondernemers, en een veerkrachtigere landbouwsector."
In de afgelopen jaren heeft SAMAP meer dan 200 boeren, coöperaties en agrobedrijven in alle tien districten van Suriname ondersteund. Meer dan 14.000 stuks apparatuur en diensten zijn geleverd, waarmee nieuwe technologieën en bedrijfsmodellen zijn geïntroduceerd ter versterking van waardeketens in onder meer Wortel en Knolgewassen, Non-Timber Bosbijproducten, Groenten en Fruit.
"We zijn trots om SAMAP succesvol af te sluiten”, zegt Gillian Smith, waarnemend FAO-vertegenwoordiger voor Trinidad en Tobago en Suriname. De investering in deze cassaveverwerkingslijn gaat niet alleen over machines – het gaat over banen, innovatie, gezondheid en trots. De cassavepap verwerkingslijn is het resultaat van een samenwerking tussen Marthiland en Jack Lie A Fat Agrobedrijf, twee agrobedrijven die samenwerken met een netwerk van 20 cassave-outgrowers. Met cofinanciering vanuit de private sector en technische coördinatie door FAO, maakt dit project nu de lokale productie mogelijk van Surinames eerste kant-en-klare cassavepap voor zuigelingen en gezinnen.
Parmanand Sewdien, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, prees deze mijlpaal en bevestigde opnieuw de inzet van de overheid voor de verdere modernisering van de landbouwsector: "Dit is een voorbeeld van hoe beleid, internationale ondersteuning en ondernemerschap samenkomen. We kijken ernaar uit om verder te bouwen op de fundamenten die SAMAP heeft gelegd. Het ministerie blijft zich inzetten voor het creëren van een omgeving waarin agrobedrijven kunnen groeien."
Het evenement omvatte ook een live demonstratie van de cassaveverwerkingslijn, een mini-agro-expo met geselecteerde SAMAP-ondersteunde producten, en slotopmerkingen waarin de nalatenschap van SAMAP en de voortdurende inzet van FAO en haar partners voor de groei van de landbouwsector in Suriname werden benadrukt.