PARAMARIBO – De spanningen bij Staatsolie zijn op 30 april verder opgelopen. De Staats-olie Werknemers Organisatie Suriname (SWOS), onder leiding van Roy Caupain, heeft de acties van ontevreden medewerkers formeel overgenomen.
Aanleiding is het uitblijven van een oplossing rond de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) 2024/2025.
Volgens SWOS heerst er al geruime tijd grote ontevredenheid onder het personeel. De algemene ledenvergadering (ALV) had zowel het bestuur van SWOS als de directie van Staatsolie een ultimatum gesteld om het CAO-pakket af te ronden. Dit ultimatum verstreek op dinsdag om middernacht zonder enig tastbaar resultaat.
De onderhandelingen verlopen stroef en de directie zou volgens de vakbond geen prioriteit geven aan het tijdig afronden van de gesprekken. Naast loon kwesties gaat het personeel vooral ook om zeggenschap over belangrijke vraagstukken. Onder andere de toekomst van het bedrijf na 2028 – wanneer olie uit de offshore velden moet worden gewonnen – en aanhoudende geruchten over uitbesteding van de Saramacca-operaties zorgen voor grote onrust.
Ook de positie van contractarbeiders en gepensioneerden staat ter discussie. De werknemers voelen zich in de steek gelaten en eisen nu met kracht hun rechten op. SWOS zegt volledig achter de acties van haar leden te staan en benadrukt dat het tijd is voor serieuze stappen van de directie. “Wij willen escalatie voorkomen,” stelt Caupain, “maar de directie moet eindelijk verantwoordelijkheid nemen en prioriteit geven aan het afronden van de CAO-onderhandelingen.”