PARAMARIBO – Het Surinaams Nationaal Leger en de South Dakota National Guard hebben een nieuwe mijlpaal bereikt in hun militaire samenwerking.
Op 18 juli werd de eerste gezamenlijke Jungle Orientation Course succesvol afgerond, waarmee een nieuw hoofdstuk is geopend in de bijna twintig jaar oude defensieband tus-sen Suriname en de Verenigde Staten.
Gedurende tien intensieve dagen werden Amerikaanse en Surinaamse militairen onder-worpen aan een veeleisend trainingsprogramma in het Surinaamse oerwoud. De cursus richtte zich op overlevingstechnieken, tactieken in kleine eenheden en het versterken van de onderlinge samenwerking in uitdagend jungle terrein. De training werd geleid door de elitetroepen van het Korps Speciale Troepen – de meest ervaren gevechtseenheden van Suriname.
De Zuid-Dakotaanse militairen, aangevuld met ondersteunend personeel, trainden zij aan zij met hun Surinaamse collega’s. Volgens majoor Kirby Gusso, de hoogste Amerikaanse officier binnen het team, werd er snel een hechte band opgebouwd. "We integreerden goed, en in de jungle werden we de beste vrienden," zei hij na afloop van de cursus.
De ceremonie ter afronding van de training vond plaats in het bijzijn van prominente mili-taire en diplomatieke vertegenwoordigers, onder wie de Amerikaanse ambassadeur Ro-bert J. Faucher en luitenant-kolonel Marven van Huisduinen, chef van de Surinaamse Luchtmacht. Van Huisduinen sprak namens de bevelhebber van de Surinaamse Krijgs-macht en benadrukte dat de opgedane kennis en ervaring zullen worden meegenomen in de voorbereiding op een vervolgtraining volgend jaar.
Ambassadeur Faucher prees Suriname voor het delen van zijn kennis met de Amerikaanse troepen en onderstreepte het belang van de langdurige militaire samenwerking: "Dit is de eerste jungle cursus, maar het is zeker niet de laatste." Met het zingen van beide volkslie-deren – het Surinaamse en het Amerikaanse – gaven de troepen blijk van wederzijds res-pect en verbondenheid.
De samenwerking tussen Suriname en de South Dakota National Guard bestaat sinds 2006, binnen het kader van het Amerikaanse State Partnership Program. Dit programma heeft als doel regionale veiligheid te bevorderen via duurzame militaire betrekkingen. Fau-cher noemde het partnerschap een "hoeksteen van regionale veiligheidscoöperatie", waarin niet alleen getraind wordt op operationeel niveau, maar ook wordt gebouwd aan wederzijds vertrouwen en strategische stabiliteit.
Met deze gezamenlijke jungletraining bevestigen Suriname en de Verenigde Staten hun inzet voor intensievere militaire samenwerking, waarbij beide landen profiteren van el-kaars expertise. De verwachtingen zijn hooggespannen voor toekomstige edities, waarin de opgedane inzichten zullen leiden tot een nog effectiever en professioneler trainingspro-gramma.