PARAMARIBO – Het directoraat Hoger Onderwijs wil in de periode 2025-2030 werken aan het verdubbelen van het aandeel hoger opgeleiden in Suriname.
Op dit moment behoort slechts 7% van de beroepsbevolking tot deze categorie, maar in 2030 moet dat percentage verdubbeld zijn naar 15%. Dit sluit aan bij de internationale Sustainable Development Goals (SDG’s).
Om deze ambitieuze doelstelling te halen, zet het ministerie in op een breed pakket aan beleidsmaatregelen. Centraal staat het versterken van de arbeidsmarktrelevantie van het hoger onderwijs. Samen met het bedrijfsleven wil het directoraat nieuwe stage- en apprenticeshipprogramma’s ontwikkelen, zodat afgestudeerden beter aansluiten op de behoeften van de arbeidsmarkt. Capaciteitsuitbreiding is hierbij cruciaal.
Ook het wetenschapsbeleid krijgt een impuls. Er wordt gewerkt aan de opbouw van een duurzaam onderzoeksecosysteem, ondersteund door een nog op te richten wetenschapsfonds. Strategische sectoren zoals landbouw, mijnbouw, ICT, gezondheid en duurzame ontwikkeling moeten profiteren van zogeheten centers of excellence. De Onderzoeksraad van AdeKUS is hier volgens het directoraat inmiddels al mee gestart.
Daarnaast wil Suriname zijn positie als regionaal onderwijs- en kennisknooppunt versterken. Het land onderhoudt al samenwerkingen met universiteiten in de regio, Europa, Amerika en Azië. “Die internationale samenwerking willen we verder intensiveren,” klinkt het ambitieus.
Een ander speerpunt is het verbeteren van de toegankelijkheid tot het hoger onderwijs. Om financiële barrières weg te nemen, zet het directoraat stevig in op studiefinanciering. De afgelopen twee jaar konden al meer studenten hiervan profiteren. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een beter studentenbeleid, dat moet leiden tot hoger studiesucces en meer aandacht voor studentenwelzijn.
De modernisering van het hoger onderwijs gaat gepaard met technologische vernieuwing. Zo wordt een geavanceerd studentenvolgsysteem uitgerold, dat samenwerkt met een nieuw EM-systeem om studietrajecten beter te monitoren. Voor 2025 is bovendien een aantal concrete mijlpalen gepland: de behandeling en aanname van conceptwetten, de operationalisering van het Hoger Onderwijsplatform Suriname en de implementatie van een vernieuwde organisatiestructuur.
Tot slot zet het directoraat in op actieve werving van extra financiële middelen om deze plannen te realiseren. “Het is een grote uitdaging, maar de strategische doelen voor 2030 zijn helder en noodzakelijk,” aldus de minister. Suriname lijkt daarmee een nieuwe weg in te slaan richting een toekomst met meer hoger opgeleiden.