SIRMIONE - Het had een ontspannen meivakantie moeten worden aan het Gardameer. Maar wie afgelopen weekend het middeleeuwse stadje Sirmione bezocht, belandde in een toeristische nachtmerrie.
Zo’n 75.000 bezoekers trokken naar de piepkleine schilderachtige plek, met files, wachtrijen en verstikkende drukte tot gevolg. De straten raakten zó vol dat auto’s nauwelijks meer vooruitkwamen en voetgangers zich als sardientjes door de steegjes moesten persen.
Beelden op sociale media lieten het beklemmende tafereel zien: langzaam voortschuifelende massa’s, vastlopend verkeer en wachttijden tot wel 40 minuten om het oude centrum binnen te komen. Sirmione, normaal een rustig stadje met iets meer dan 8.000 inwoners, werd tijdelijk een chaotisch openluchtfestival, zo leek het wel.
“Overrompeld door toeristen - chaos, files en uren wachten. Een crisis die dringend moet worden aangepakt. Dit ruïneert erfgoed en reiservaringen”, schreef een verontruste gebruiker op X.
Sirmione, beroemd om zijn 13e-eeuwse kasteel en thermale baden, is geliefd bij toeristen. Maar dit weekend werd een grens overschreden. “Ben je naar Sirmione geweest? Selfie gepost? Mooi, en nu?” sneerde een andere gebruiker.
“Overtoerisme ontstaat wanneer mensen denken dat ergens zijn hetzelfde is als iets beleven. Het is massaal, luidruchtig en oppervlakkig — een vorm van reizen die, zoals fast fashion, snel wordt geconsumeerd en grote schade aanricht.”
Sirmione staat niet alleen. In tal van populaire Europese steden groeit het verzet tegen massatoerisme. Volgens een YouGov-enquête uit 2024 vindt bijna een derde van de Spanjaarden dat hun regio overspoeld wordt door internationale bezoekers. De gevolgen zijn voelbaar: gestegen woonkosten, overvolle straten, en infrastructuur die het niet meer kan trekken.
In Barcelona, Palma en de Canarische Eilanden gingen inwoners onlangs nog de straat op. In Venetië werd een entreegeld ingevoerd, de Griekse eilanden Santorini en Mykonos hebben een cruisetaks opgelegd, en Dubrovnik kampt al jaren met een toeloop die niet in verhouding staat tot de eigen bevolking.
De boodschap van veel Europeanen is duidelijk: toerisme is welkom - maar niet ten koste van het dagelijks leven. Of zoals een demonstrant het recent verwoordde: “We willen geen decor zijn in iemands vakantiefoto.” (HLN/X)