WASHINGTON D.C. – In de strijd tegen de dalende geboortecijfers in Amerika overweegt de regering van Donald Trump een ongebruikelijk voorstel: een bonus van 5000 dollar voor elke moeder die bevalt.
Het zou Amerikanen moeten stimuleren om meer kinderen te krijgen.
“Lijkt mij een goed idee”, zei president Trump deze week volgens Amerikaanse media toen hem werd gevraagd naar de babybonus. Over het plan is nog geen beslissing genomen. Het is een van de voorstellen die door de Amerikaanse regering worden bekeken om het geboortecijfer in het land op te krikken. Amerikanen krijgen steeds minder kinderen, het geboortecijfer daalde in 2023 naar een historisch dieptepunt. Daarmee krimpt de bevolking en dus ook het aantal werkende mensen. Tegelijkertijd stijgen de kosten voor de medische zorg en pensioenen voor de vergrijzende landgenoten.
Al tijdens zijn campagne in 2023 zette Trump het baren van kinderen hoog op zijn politieke agenda. “We zullen babyboomers steunen en we zullen babybonussen steunen voor een nieuwe babyboom”, zei hij tegen zijn aanhangers. Onder zijn bewind is abortus in grote delen van Amerika illegaal, maar probeert hij de kosten van vruchtbaarheidsbehandeling juist te verlagen.
Tijdens zijn campagne noemde Trump zichzelf al de ‘koning van IVF’ en in maart grapte hij dat hij bekend zou worden als de ‘fertilisatie president’. Adviseur Elon Musk, zelf vader van zeker veertien kinderen, claimde een paar jaar terug dat de beschaving als geheel zou instorten als er niet meer kinderen zouden worden geboren.
Het geboortecijfer, of vruchtbaarheidscijfer, wordt meestal uitgedrukt in het aantal kinderen dat een vrouw gemiddeld krijgt. In Amerika bedraagt dat 1,66 kind per vrouw. Dat is in ieder geval nog een stuk hoger dan in Nederland. Want ook hier kregen vrouwen nog nooit zo weinig kinderen. In 2023 was dat 1,49 kind per vrouw. In andere westerse landen daalt het geboortecijfer ook al jaren.
Australië voerde in 2002 ooit een enigszins vergelijkbaar plan in. Ouders kregen maximaal vijf jaar lang een babybonus in de vorm van een belastingvoordeel van omgerekend 1500 euro per jaar. Het plan kon het verder dalen van het geboortecijfer niet stoppen. Een babybonus zorgt hoogstens voor een kortstondige opleving, wijzen experts op plannen uit het buitenland. “In landen als Australië, Zuid-Korea en Singapore blijkt dat dergelijke financiële prikkels een minimale blijvende impact hebben op de totale geboortecijfers”, aldus demografisch onderzoeker Theodore D. Cosco. (AD)