SYRIË - De Amerikaanse president Trump heeft gezegd de Amerikaanse sancties tegen Syrië op te willen heffen. Vandaag ontmoette hij in Saudi-Arabië de nieuwe president van Syrië, Ahmed Sharaa.
Het was de eerste ontmoeting tussen de Amerikaanse en Syrische president sinds 2000, toen president Clinton in Genève de vader van de gevluchte president Assad ontmoette. Het is een opsteker voor Sharaa, die de volledig ingestorte economie van Syrië erbovenop moet zien te krijgen. Maar er zijn ook nog veel vragen. Syrië gaat gebukt onder zware economische sancties, waarvan de meeste na 2011 werden ingesteld in reactie op het brute optreden van het regime van Bashar al-Assad in de Syrische burgeroorlog. Assad kwam in december ten val en Sharaa, de leider van de jihadistische-rebellengroep HTS, werd president. Hij probeert de banden met westerse landen aan te halen.
De uitspraak van Trump klinkt mooi, maar zo makkelijk als bij het opheffen van de sancties voorstelt is het niet. "De sancties tegen Syrië zijn enorm gelaagd en complex", zegt Reinoud Leenders, hoofddocent Internationale Betrekkingen aan King's College in Londen. De eerste sanctiepakketten dateren al uit 1979, vanaf 2011 werden ze sterk uitgebreid. Het gaat om allerlei sancties, gericht op specifieke sectoren, zoals banken, en individuen. "Ze zijn op verschillende manieren aangenomen. Sommigen kan Trump afschaffen, andere alleen met instemming van het Amerikaanse Congres", zegt Leenders. En naast specifiek Amerikaanse sancties zijn er ook nog strafmaatregelen opgelegd door de EU, de VN-Veiligheidsraad en het Verenigd Koninkrijk. "Welke sancties bedoelt Trump precies?", vraagt analist Benjamin Feve van consultantbureau Karam Shaar zich af. "Gaat het om sancties gerelateerd aan terrorisme, sancties gericht tegen HTS, of sancties tegen economische sectoren? Nu hebben we alleen een verklaring van Trump, niets meer." (NOS)