MICHIGAN - Uit een internationale studie blijkt dat het eten van grote hoeveelheden ultrabewerkte voeding (UPF) het risico op vroegtijdig overlijden aanzienlijk verhoogt.
Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine, benadrukt de schadelijke gevolgen en roept op tot strengere maatregelen om de consumptie aan te pakken. Ons land deed dat al.
Ultrabewerkte voedingsmiddelen (UPF) zijn producten die tijdens het fabricageproces grondig worden gewijzigd door toevoegingen zoals kleurstoffen, smaakstoffen, emulgatoren of zoetstoffen.
Voorbeelden zijn gebak, frisdranken en kant-en-klaarmaaltijden. Naast de hoge gehaltes aan zout, suikers en vet, vormen deze chemische toevoegingen een extra gezondheidsrisico. Eerdere onderzoeken toonden al aan hoe schadelijk de voedingsmiddelen kunnen zijn voor de gezondheid.
Elke 10 procent extra inname verhoogt iemands risico om voor zijn 75ste te sterven met 3 procent, volgens het onderzoek.
De studie onderzocht gegevens uit landen zoals de Verenigde Staten, Engeland, Brazilië en Chili en bracht een zorgwekkend verband aan het licht tussen de consumptie van UPF en sterfte. In landen met een hoge inname van deze voedingsmiddelen liggen de percentages vroegtijdige sterfgevallen aanzienlijk hoger.
Het aandeel van UPF in de dagelijkse energie-inname is in deze landen aanzienlijk hoger: zo wordt in Engeland 53,4 procent van de dagelijkse calorieën uit UPF gehaald, terwijl dit in de VS zelfs 54,5 procent bedraagt.
Hoewel ultrabewerkte voeding vooral wordt geconsumeerd in rijke landen, groeit de consumptie ervan ook snel in lage- en middeninkomenslanden. Dit betekent dat het gezondheidsrisico van UPF zich wereldwijd aan het uitbreiden is.
De auteurs van de studie waarschuwen dat zonder interventie deze trend een ernstige bedreiging zal vormen voor de volksgezondheid op nationaal en internationaal niveau.
De onderzoekers doen een dringende oproep aan regeringen om maatregelen te nemen die de consumptie van ultrabewerkte voeding beperken. Daarbij denken ze aan een strengere regelgeving voor voedselmarketing, verkoopbeperkingen op scholen en werkplekken en het heffen van belastingen op ultrabewerkte producten.
Het doel is om de verkoop en consumptie van deze voedingsmiddelen te verminderen en gezondere alternatieven te promoten.
Hoewel het huidige onderzoek een duidelijk verband tussen UPF en sterfte blootlegt, is niet vastgesteld dat ultrabewerkte voeding de directe oorzaak is. (HLN/ Getty Images)