PARAMARIBO - In een sfeer van emotie en respect werd bij de Alliance Française van Suriname een presentatie gehouden van...
het project van de verzoening van de zielen van de Kali’na- en Arawak-gemeenschappen, die kwamen te overlijden tijdens menselijke tentoonstellingen in de tuin van acclimatisering van Parijs rond het jaar 1892.
Met replica’s van hun foto’s, die toen door A. Bonaparte werden genomen, vertelde de oprichtster van de vereniging Moliko Alet+Po (wat betekent afstammelingen van Moliko, afkomstig uit Galibi, Suriname), Corinne Toka-Deviliers, over haar reis in Frans-Guyana en Parijs om de sporen van deze geschiedenis te vinden en te komen tot de restitutie van de lichamen die al 133 jaar in het Musée de l’Homme worden bewaard.
Met de steun van de Territoriale collectiviteit van Frans- Guyana (CTG) en het Ministerie van Cultuur, onder andere belanghebbenden, evenals volksvertegenwoordigers van Franse Overzeese Gebieden die werken aan wetsvoorstellen over het onderwerp, zal een graftombe worden gebouwd naast het monument dat in 2024 werd opgericht in het centrum van Iracoubo, in het hart van Frans-Guyana. De bekendmaking van het project in Suriname wordt mede mogelijk gemaakt door de lokale afdeling van de CTG, onder meer door de uitzending van een volledige reportage van de afgelopen reis door ABC TV Suriname in Parijs.
De delegatie, onder wie Georges Rech, hoofd van de archieven van Frans-Guyana, bezocht het museum van Fort-Zeelandia en ontdekte de uitzonderlijke tentoonstelling van werken van Surinaamse inheemsen, beschreven door de gebroeders Penard. De directeur van de museum en archeoloog Santosh Singh vertelde hoe de nakomelingen vanuit hun persoonlijke collectie hebben bijgedragen aan de opzet van deze tentoonstelling. Alle deelnemers waren ervan overtuigd dat samenwerking op het gebied van herdenking essentieel is voor de ontwikkeling van de lokale gemeenschappen, die verbonden zijn door de grensrivier: de Marowijnerivier.