GÖTEBORG - Het Zweedse automerk Volvo moet banen schrappen. Het concern start een kostenbesparingsprogramma vanwege de Amerikaanse im-portheffingen op buitenlandse auto's. Volvo maakte niet bekend hoeveel banen er verdwijnen.
De Zweedse autobouwer is eigendom van Geely. Dat Chinese autoconcern heeft de financiële verwachtingen voor 2025 en volgend jaar ingetrokken. Het bedrijf wil ruim €1,6 miljard besparen met de ingrepen. De meeste effecten van de kostenbesparingsplannen zullen volgens Volvo-topman Hakan Samuelsson volgend jaar pas merkbaar zijn.
De herstructurering volgt na teleurstellende kwartaalcijfers. Volvo verkocht in het afgelopen kwartaal minder auto's en zag de winst fors dalen. Naast met de Amerikaanse importheffingen kampt Volvo ook met een dalende vraag naar elektrische auto's.
De Amerikaanse handelstarieven betekenen een "enorme verstoring" voor een wereldwijd bedrijf als Volvo, zei Samuelsson bij de aankondiging van de maatregelen. Lagere kosten en meer productie in de Verenigde Staten zijn volgens hem de manier om met de nieuwe importheffingen om te gaan.
Volvo exporteert veel voertuigen van Europa naar de VS. Het bedrijf neemt een deel van de heffingskosten voor zijn rekening, maar verhoogt ook de prijzen voor consumenten. Verder wordt de productie in de Volvo-fabriek in de Amerikaanse staat South Carolina opgevoerd.
De Amerikaanse president Donald Trump wil meer auto-industrie in zijn eigen land en heeft daarom een importheffing van 25 procent op buitenlandse auto's en auto-onderdelen ingevoerd. (NU/Volvo)