WASHINGTON - “Totdat we meer weten, kunnen we zelfs niet uitsluiten dat het buitenaardse wezens zijn.”
NASA-wetenschapper Richard Stanton maakt in een nieuwe studie melding dat hij sinds 14 mei 2023 drie keer hetzelfde mysterieuze signaal kreeg afkomstig van verschillende sterren. Over hoe de lichtpulsen worden veroorzaakt tast hij in het duister. Het signaal bestaat uit twee lichtpulsen waar 4,4 seconden tussen zit. Het unieke karakter van de pulsen zou volgens de studie niet eerder door wetenschappers gezien zijn. “Na 1500 uur zoeken is er geen enkel vergelijkbaar signaal gevonden”, stelt Stanton. “De fijne structuur van het sterrenlicht in de eerste lichtpuls is vrijwel hetzelfde als die van 4,4 seconden later. Niemand kan dit gedrag verklaren.” Twee jaar geleden constateerde Stanton het signaal op ster HD 89389. Afgelopen winter nam hij het ook waar op ster HD 12051. Toen hij recente data van ster HD 217014 erop nasloeg, kwam hetzelfde signaal naar voren.
Een signaal of trilling uit de ruimte wordt normaal gesproken verklaard door een checklist met mogelijke redenen af te gaan. De simpelste daarvan zijn bijvoorbeeld een passerende vogel of satelliet. Volgens Stanton zijn de gebruikelijke scenario’s uitgesloten. “We weten nog steeds niet welk object dit soort signalen kan produceren”, zegt Stanton. “Het twee-pulsen-signaal kan ook ontstaan door iets tussen de ster en ons, maar ook daar zijn tot nu toe geen aanwijzingen voor.”
Stanton is al jaren op zoek naar mogelijk buitenaards leven. Hij onderzocht meer dan 1300 zonne-type sterren (sterren die bijzonder veel op de zon lijken). Terwijl de traditionele manier is om radiogolven te onderzoeken, gebruikt Stanton lichtpulsen voor zijn onderzoeken. De wetenschapper is inmiddels met pensioen en heeft daardoor naar eigen zeggen veel meer tijd dan anderen om onderzoek te doen naar buitenaards leven. Ook als hij even geen resultaat ziet, hoeft hij niet snel over te schakelen. “Mijn doel is om een ster telkens ruim een uur in de gaten te houden”, legt hij uit. (De Telegraaf/ 123RF)