PARAMARIBO – De webapplicatie die door het bedrijf Blu Dots Technology N.V. is ontwikkeld om het verloop van de verkiezingen in realtime te kunnen volgen, ondervindt problemen.
De applicatie valt regelmatig uit omdat deze de digitale verkeersstroom niet aankan. De digitale telling synchroniseert traag, bij sommige stembureaus doen zich technische storingen voor of is er geen stroom en internet, en wanneer meerdere personen binnen een gebouw op verschillende schermen de applicatie openen, valt deze soms volledig uit.
Directeur van E-Gov, Previen Ramadhin, zegt aan Times of Suriname dat er gewerkt wordt aan een snelle oplossing van de problemen met de applicatie. “Wij hebben de mensen beloofd dat het systeem de hoge traffic zou aankunnen, dus wij hebben het bedrijf al gecontact om eraan te werken. Het klopt inderdaad dat als de applicatie op meerdere schermen tegelijk wordt geopend, er mogelijk problemen optreden. De mensen kunnen dan de pagina verversen, en meestal lukt het daarna wel weer. De synchronisatie per tabel, die via het dashboard zichtbaar is, gebeurt momenteel elk half uur. Op die manier is het verkeer enigszins beheersbaar. Er wordt continu gewerkt aan het oplossen van de problemen”, verzekert de directeur.
De totale ontwikkelkosten voor het systeem bedroegen ongeveer USD 40.000. Daarnaast zijn er 700 tablets aangeschaft, compleet met powerbank, adapter en verlengsnoer. Elke kit voor elk stembureau heeft ongeveer USD 700 gekost. In totaal is er ruim USD 430.000 uitgegeven aan de aanschaf van de 700 tablets die tijdens de verkiezingen worden gebruikt.
Politieke partijen hebben eerder hun bezorgdheid geuit over het volgen van de digitale voorlopige verkiezingsuitslagen in realtime. Volgens hen is dit in strijd met bepalingen uit de Kiesregeling. Ook maken zij zich zorgen over de veiligheid van de persoonlijke gegevens van kiezers, en over de mogelijkheid dat deze via de tablets toegankelijk zijn voor derden.
BIZA-directeur Nasier Eskak benadrukt dat – zoals vastgelegd in de Kiesregeling – de werkelijke uitslag van de verkiezingen gebaseerd is op de handmatige, oftewel schriftelijke, verwerking van de uitgebrachte stemmen. “Alles wordt nog steeds handmatig geteld en vastgelegd in de proces-verbalen van elk stembureau. Dat is de officiële uitslag die vervolgens naar het hoofdstembureau per district gaat, en daarna naar het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Op basis daarvan wordt de definitieve uitslag van de verkiezingen vastgesteld. De digitale verwerking en voorlopige uitslagen dienen slechts als dubbele controle en leidraad, maar zullen absoluut geen enkele invloed hebben op de werkelijke uitslag van de verkiezingen,” aldus de directeur.