NEDERLAND - De ontwikkeling van windmolenparken op zee kan goed samengaan met natuurherstel. De natuur in de oceanen staat momenteel zwaar onder druk.
Koraalriffen, kwelders en zeegrasvelden kunnen met een relatief kleine investering weer floreren, zien onderzoekers. Over de hele wereld wordt het ene na het andere windmolenpark aangelegd in zee. Dit gaat naar verwachting alleen maar sneller door de groeiende vraag naar schone energie en de wereldwijde klimaatdoelen. Ook Nederland investeert jaarlijks miljarden in windparken. In nieuw onderzoek pleiten wetenschappers ervoor de aanleg van windprojecten samen te laten gaan met het herstel van miljoenen hectare natuur.
Tot aan 2050 gaat er wereldwijd naar schatting 6.000 miljard dollar (5.100 miljard euro) naar offshore windparken. Als ontwikkelaars daarvan 1 tot 5 procent zouden investeren in natuurherstel, maakt dat een verschil van dag en nacht voor mariene ecosystemen.
Dat berekende een internationaal team van wetenschappers in het onderzoek dat net is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BioScience. Zo'n natuurbijdrage kan de biodiversiteit en vispopulaties herstellen en de kusten versterken. Bij natuurherstel wordt onderscheid gemaakt tussen actief herstel, zoals het zaaien van zeegras, en passief herstel: de natuur met rust laten. (NU)