Astra Zeneca geeft zeldzame gebreken coronavaccin toe “Hersenbloeding zeer sporadisch”

15 Astra-Zeneca-geeft-zeldzame-gebreken-coronavaccin-toe

VERENIGD KONINKRIJK – In een Britse rechtszaak heeft farma-gigant Astra Zeneca volgens aanklagers voor het eerst toegegeven dat het door hen verstrekte Covid-vaccin tot hersenbloedingen kan leiden. Dat schrijft The Daily Telegraph. In een van de rechtsdocumenten meldt Astra Zeneca dat het vaccin, “in zeer zeldzame gevallen” voor bloedstolsels kan zorgen.
Volgens de verdediging is er sprake van een doorbraak. “Het heeft drie jaar geduurd voordat ze dit toe wilden geven”, aldus een van de advocaten in The Daily Telegraph. Het gaat om een rechtszaak die is aangespannen tegen Astra Zeneca in een class action aanklacht, een groepsgeding waarbij een aantal gedupeerden voor een grotere groep belanghebbenden procedeert. Zij willen dat Astra Zeneca toegeeft dat het vaccin ernstige problemen kan veroorzaken en eisen een vergoeding van 100 miljoen pond.
Dat er problemen zouden zijn met het vaccin wordt overigens door wetenschappelijk onderzoek al jaren onderschreven. In een reactie op de berichtgeving verklaart Astra Zeneca volgens The Daily Telegraph dat het, met medeweten van de Britse toezichthouder, sinds april 2021 in een bijsluiter wijst op mogelijke bijwerkingen als trombose.
De Britse farmaceutische onderneming verdedigt het vaccin nog altijd. Volgens een advocaat van Astra Zeneca is er geen sprake van “generieke” klachten over het vaccin. Volgens Astra Zeneca is er geen tastbaar bewijs dat de problemen in de specifieke gevallen van de rechtszaak daadwerkelijk door het vaccin zijn veroorzaakt.
Het vaccin van Astra Zeneca werd indertijd ontwikkeld in samenwerking met specialisten van de Universiteit van Oxford. Het was het eerste vaccin dat in het Verenigd Koninkrijk werd goedgekeurd. De meeste Britten kregen het vaccin vanaf begin 2021 toegediend. In Nederland werd het ook gebruikt voor speciale groepen zoals ouderen en zorgmedewerkers.
Er waren van meet af aan zorgen over het vaccin. De Franse president Emmanuel Macron baarde begin 2021 opzien door aan de effectiviteit van het vaccin te twijfelen. Dit werd door de Britten afgedaan als Frans kinnesinne. Toenmalig premier Boris Johnson roemde het vaccin als “een triomf voor Britse wetenschap”.
Binnen enkele maanden waren er ook geruchten over mogelijke bloedstolsels en hersenbloedingen die het veroorzaakt. Astra Zeneca zegt dat dit risico in een bijsluiter is gemeld. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie, was het vaccin veilig en heeft het vaccin bijgedragen aan het voorkomen van miljoenen doden als gevolg van corona-besmettingen.
Het Britse groepsgeding betreft in totaal 51 gedupeerden. De zaak is begonnen met een aanklacht van de nu 47-jarige Jamie Scott, een vader van twee jonge kinderen. Hij kreeg een hersenbloeding nadat hij in april 2021 een Astra Zeneca vaccin kreeg toegediend. Zijn situatie was lange tijd zorgelijk. Echtgenote Kate werd tot drie keer gebeld door het ziekenhuis dat haar man op sterven lag. Scott heeft permanente hersenschade opgelopen.
De rechtszaak is pregnant omdat de verdediging van Astra Zeneca wordt betaald door de Britse regering. In de overeenkomst tussen Astra Zeneca en de Britse regering lijkt Astra Zeneca gevrijwaard te zijn van juridische aanklachten. Maar vooralsnog heeft de overheid niet ingegrepen bij het groepsgeding, dat zich overigens nog in de voorbereidende fase bevindt. De documenten waar The Daily Telegraph de berichtgeving op baseert, zijn door Astra Zeneca gedeponeerd ter voorbereiding van een eventuele zitting.
De gedupeerden eisen een schadevergoeding van in totaal 100 miljoen pond van Astra Zeneca. Het is nog volstrekt onduidelijk of het toegeven van Astra Zeneca dat het vaccin voor problemen kan zorgen, ook leidt tot een uitbetaling.(De Telegraaf)…[+]