Atalanta schrijft historie in EL-finale

08-Atalanta

VOETBAL – Atalanta heeft woensdagavond de eerste Europese prijs in de clubhistorie veroverd. Het tot nu toe onklopbare Bayer Leverkusen moest in de Europa League-finale zijn meerdere erkennen in de Italiaanse subtopper en zag daarmee ook een einde komen aan de reeks van 51 duels zonder nederlaag. Ademola Lookman was met drie goals de man van de avond.
Leverkusen was na het ongeslagen seizoen in de Bundesliga op voorhand de favoriet, maar trof met Atalanta wel de ploeg die Liverpool in de kwartfinale op indrukwekkende wijze versloeg op Anfield. Anderhalve maand later bleek de ploeg van Gian Piero Gasperini ook in staat het bewierookte elftal van Xabi Alonso lam te leggen. Want het was niet de kampioen van Duitsland, maar de nummer vijf van de Serie A die in Dublin de tegenstander bij de keel greep.
Met de geblesseerde Marten de Roon naast Mitchel Bakker en Hans Hateboer op de bank, en Teun Koopmeiners in de basis, was het Atalanta dat over het hele veld gewaagd druk zette en Leverkusen zo het voetballen onmogelijk maakte. Zelf deed La Dea dat wel en dat resulteerde na twaalf minuten in de verdiende openingstreffer. Koopmeiners bediende de mee opgekomen Davide Zappacosta, die voorgaf op Lookman. Bij de tweede paal schoot de Nigeriaan raak: 1-0.
Daarmee was de toon voor de finale gezet, maar Atalanta rekende zich ongetwijfeld nog niet rijk. Leverkusen knokte zich dit seizoen al meerdere malen terug uit geslagen positie en had enkele miraculeuze ontsnappingen in huis om de ongeslagen status te behouden. Dat er in Dublin een wonder nodig was om opnieuw niet te verliezen, stond na 26 minuten wel vast. Lookman zette Granit Xhaka te kijk met een geweldige actie en knalde de 2-0 tegen de touwen.
Met die goal schreef de voormalig aanvaller van Everton, Fulham en RB Leipzig historie. Nooit eerder scoorde een Afrikaanse speler twee keer in de Europa League-finale. Nog belangrijker was dat Atalanta daardoor hard op weg was historie te schrijven. In tegenstelling tot Leverkusen, winnaar van de UEFA Cup in 1988, won La Dea nog nooit een Europese beker. In Dublin wees alles er echter op dat de bewoners van Bergamo zich konden opmaken voor een feestje.
Leverkusen was namelijk ook na de openingsfase geen schim van de ploeg die dit seizoen de dienst uitmaakte in de Bundesliga. De enige kans in de eerste helft was voor Alejandro Grimaldo. Ook na het inbrengen van een echte spits in de persoon van Victor Boniface, opvallend genoeg op de bank begonnen, ontbeerde de ploeg van Alonso stootkracht. Daar kon ook Jeremie Frimpong niets aan veranderen. Ondertussen bleef Atalanta dreigend via Lookman en Charles De Ketelaere.
Alonso probeerde zijn ploeg van een impuls te voorzien met het inbrengen van Robert Andrich en Adam Hlozek, maar echt lastig kreeg Atalanta-doelman Johan Musso het nooit. En toen Lookman een kwartier voor tijd nogmaals de tijd kreeg om uit te halen, zorgde de 26-jarige Nigeriaan met een fraaie knal voor de beslissing én de eerste hattrick ooit in een EL-finale. Het droeg bij aan de historische avond in Dublin, waarop bleek dat Leverkusen tóch te kloppen is.
In de slotfase moest de VAR zich nog even buigen over een mogelijke penalty voor Leverkusen, maar een actie van invaller Hateboer bleef onbestraft. En dus kan Die Werkself een treble in ieder geval uit het hoofd zetten. Zaterdag volgt wel een nieuwe kans op een prijs. Dan wacht FC Kaiserslautern in de Duitse bekerfinale. Atalanta is na het winnen van zijn eerste Europese prijs ook zeker van Champions League-voetbal, waardoor de Serie A mogelijk zes deelnemers levert. (VI)…[+]