Bewakers in ziekenhuis na vergiftiging curry: ‘Voedsel was verrijkt met drugs’

14-Bewakers-in-ziekenhuis

ENGELAND – Vijfentwintig gevangenismedewerkers in de detentie-instelling Swaleside in het Engelse Kent zijn ziek geworden nadat gevangenen hun personeelsmaaltijd hadden ‘verrijkt’ met drugs. Drie van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis.
De curry was, zo zegt de vakbond, aangelengd met Spice, een soort synthetische cannabis. Deze drug zou veel gevaarlijker zijn dan de ‘natuurlijke’ cannabis. Paramedici van de South East Coast Ambulance Service werden afgelopen donderdagmiddag in negen ambulances ter plaatse gestuurd. Andy Hamlin, een ambtenaar van de vakbond Criminal Justice Workers Union (CJWU), beschreef het incident als een “massale vergiftiging van het personeel”.
Hamlin vertelde aan The Sun: “Gevangenen die voedsel aan het bereiden waren in de personeelskantine, voegden een ‘speciale personeelscurry’ toe aan het eten. Vermoedelijk was de toevoeging de stof NPS. Vijfentwintig medewerkers werden getroffen en waren onder invloed van de drugs.”
De getroffenen hadden symptomen als ademhalingsmoeilijkheden en een verhoogde hartslag. Een aantal patiënten werd ter plaatse behandeld, en drie werden per ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor verdere controle. De politie van Kent bevestigde dat zij ook ter plaatse assisteerde.
The Sun meldt dat er vermoedelijk gebruik is gemaakt van Spice – een type NPS –, maar dit is niet bevestigd. Spice is een bijnaam voor stoffen die een of meerdere synthetische cannabinoïden bevatten. De in het laboratorium gemaakte medicijnen zijn oorspronkelijk ontworpen om de effecten van cannabis na te bootsen, maar zijn schadelijker en onvoorspelbaarder dan cannabis. Spice kan een reeks effecten en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, waaronder pijn op de borst, ademhalingsmoeilijkheden, het onvermogen om te bewegen, toevallen, braken, paranoia en extreme angst.
Gevangenis Swaleside herbergt ongeveer 1100 gevangenen. Er is onmiddellijk een onderzoek naar de zaak gestart. Onder meer moet het de vraag beantwoorden hoe de gevangenen aan Spice konden komen. “Hoewel het niet ongebruikelijk is dat gevangenen in personeelskantines werken, wordt verwacht dat ze een laag risico vormen”, vertelde een woordvoerder van de gevangenis aan een nieuwszender. (De Telegraaf)…[+]