Biden en Trump accepteren uitnodigingen voor verkiezingsdebatten

14-Biden-en-Trump-accepteren-uitnodigingen

VS – Joe Biden en Donald Trump hebben ingestemd met de data van twee televisiedebatten in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het eerste debat tussen de Democratische president en de Republikeinse presidentskandidaat is op 27 juni in een studio van nieuwszender CNN.
Biden maakte afgelopen woensdagmiddag op X bekend dat hij de uitnodiging van CNN heeft aangenomen. Korte tijd daarna meldde Fox News dat ook Trump het voorstel heeft geaccepteerd.
Een tweede debat volgt op 10 september. Dat debat wordt georganiseerd door televisiezender ABC.
Daarnaast zullen de running mates, de kandidaten die vicepresident kunnen worden, in juli in debat gaan. Kamala Harris is de running mate van Biden. De running mate van Trump moet nog bekend worden gemaakt.
Eerder op de dag zei Biden in een videoboodschap op X dat hij ruim voor de verkiezingen in november twee keer in debat wil met Trump. Biden zei ook dat hij niet wil wachten op de traditionele verkiezingsdebatten in het najaar. Trump had er eerder al op aangedrongen om ruim voor de verkiezingen de verkiezingsdebatten te houden.
Het was bij eerdere verkiezingen gebruikelijk dat de kandidaten in het najaar drie debatten voerden. Maar die zijn pas nadat het zogenaamde vervroegd stemmen al van start is gegaan, zoals het stemmen per post. Nu de presidentskandidaten eerder met elkaar in debat gaan, kunnen ook deze stemmers hun keuze baseren op de debatten.
Het debat in juni vindt plaats in een studio van CNN in Atlanta, zonder publiek. Biden had eerder al zijn voorkeur voor zo’n setting uitgesproken. Volgens de Democraat is zo’n debat het meest in belang van de kiezer thuis. Maar Trump hoopt dat er ook debatten komen op grotere locaties met publiek, omdat hij dat aantrekkelijker vindt voor het publiek.
De presidentskandidaten deelden meteen wat speldenprikjes naar elkaar uit. “Laten we data kiezen, Donald”, zei Biden in zijn videoboodschap. “Ik hoor dat je op woensdagen vrij bent.” Daarmee verwees Biden naar het strafproces tegen Trump in New York, dat steeds op woensdag wordt onderbroken.
Trump reageerde op zijn sociale medium Truth Social: “Ik ben bereid om met ‘slinkse Joe’ te debatteren op de voorgestelde momenten.” Trump stelde voor om nog meer debatten te houden. (NU)…[+]