Biden: “Trump gaat verkiezingsuitslag niet aanvaarden”

14-Biden-Trump-gaat-verkiezingsuitslag-niet-aanvaarden

WASHINGTON – Joe Biden is ervan overtuigd dat zijn Republikeinse rivaal Donald Trump zich niet gaat neerleggen bij een mogelijk verlies in de presidentsverkiezingen later dit jaar. Dat zei de Amerikaanse president in een interview met nieuwszender CNN woensdagavond (plaatselijke tijd).
Volgens Biden is het waarschijnlijk dat Trump net als in 2020 zijn nederlaag weigert toe te geven. “Ik beloof je dat hij het niet zal doen, wat gevaarlijk is.”
Trump blijft volhouden, zonder bewijs, dat hij de verkiezingen van 2020 heeft gewonnen, in weerwil van een reeks verloren rechtszaken die hij heeft aangespannen. “Hoeveel rechtszaken zijn er geweest? Zaken bij het Hooggerechtshof? Ze zeiden allemaal ‘dit zijn volkomen legitieme verkiezingen geweest’”, zei Biden. “Maar dit is Trump.”
Afgelopen week liet Trump tijdens een interview doorschemeren dat hij de verkiezingsuitslag mogelijk in twijfel zou trekken. Naar zijn zeggen zou hij het resultaat alleen aanvaarden “als alles netjes is verlopen”. Zo niet, dan zou er volgens hem “gevochten” moeten worden om het land.
Volgens de 81-jarige Biden hopen de bondgenoten van de VS dat hij in november een tweede termijn wint. “Kijk, ik reis de wereld rond en andere wereldleiders, weet je wat ze allemaal zeggen? Tachtig procent zegt na een bijeenkomst: ‘Je moet winnen, mijn democratie staat op het spel.’” (De Telegraaf)…[+]