Bushouders willen afstappen van brandstofcompensatie

paramaribo

PARAMARIBO – Bushouders die verschillende routes onderhouden, willen afstappen van de brandstofcompensatie die ze elke maand van de overheid ontvangen, en willen rijden tegen marktconforme tarieven. Ze zijn van mening dat de overheid niet de sector moet subsidiëren, maar de bevolking die het nodig heeft. “Ze kunnen mensen eenvoudig via hun werk identificeren en een toelage rechtstreeks op hun salaris storten, maar wij zijn het zat om maanden te moeten wachten op onze brandstofcompensatie”, stelt een bushouder.

De bushouders hebben al een concept ingediend bij de minister van Transport, Communicatie en Toerisme, waarbij is berekend dat een stadsrit op basis van verschillende factoren SRD 30 moet kosten. De bushouders vragen zich af waarom alleen de bustarieven niet kunnen worden verhoogd. “We zullen een prikactie houden, maar we kunnen niet zeggen wanneer en hoe dat zal gebeuren. We gaan zowel de samenleving als de regering verrassen. We kunnen niet langer rijden tegen een tarief van SRD 12,50 voor een stadsrit, terwijl de onderhoudskosten hoger zijn”, aldus een bushouder.
De bushouders begrijpen dat als ze besluiten de bussen in de garages te houden, ze die dag niets kunnen verdienen, en zullen daarom moeten beslissen welk actiemodel ze zullen hanteren. “We moeten onze gezinnen onderhouden en worden ook geconfronteerd met de torenhoge prijzen van levensmiddelen, de stijging van de elektriciteits- en watertarieven en de onderhoudskosten van de bussen.”
Een band kost nu al tussen de SRD 2500 en SRD 3000. “We staan elke dag om 5 uur op en kunnen toch nauwelijks genoeg verdienen om het hoofd boven water te houden. Veel bushouders zien het niet meer zitten en overwegen hun bus te verkopen alleen omdat ze het onderhoud niet kunnen betalen,” zegt een bushouder.…[+]