Craft Market Waterkant verhuisd vanwege rehabilitatie

p02

PARAMARIBO – De Craft Market van de Waterkant is tijdelijk verhuisd naar het terrein tegenover het Waaggebouw. De opening op de nieuw locatie vond  gisteren plaats. Het terrein is voor een jaar afgestaan aan de zeventien crafters om hun craftwerk ten verkoop aan te bieden. De weg aan de Waterkant is nu vrij, zodat die binnen PURP kan worden gerehabiliteerd.

De Waterkant is opgenomen op de lijst van gebieden in de binnenstad die worden erkend als Werelderfgoed. Als onderdeel van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP) zullen op korte termijn infrastructurele werkzaamheden worden gestart om de Waterkant te verfraaien en te behouden als historisch erfgoed. Als eerste stap zijn de crafters verplaatst naar de parkeerplaats tegenover het Waaggebouw, in afwachting van de algehele herinrichting van de Waterkant. Districtscommissaris (dc)Ricardo Bhola, crafter Marian Sabajo en directeur Cultuur Dwight Warso hebben op 3 mei het naambord van de Craft Market onthuld.

“De mensen zijn op een behoorlijke manier gecompenseerd en met een ‘stevige handdruk’ naar deze locatie verplaatst”, aldus dc Bhola. Hij is verheugd dat de herinrichting van de Waterkant eindelijk van start gaat. “Door verwaarlozing en verloedering wordt de Waterkant vermeden, maar nu worden eindelijk de werkzaamheden aangevangen om die te verfraaien.” De bestaande ambachtsmarkt is verplaatst naar de nieuwe locatie tegenover het Waaggebouw. Deze nieuwe ambachtsmarkt is voorzien van alle benodigde faciliteiten zoals elektriciteit en water. “Er is voor van alles gezorgd, zelfs bewaking, maar het onderhoud is voor de crafters zelf”, geeft PURP- projectmanager Natascha Deul aan. De stands zijn gebouwd van hout, steen, staal, beton en kunststof.

De fysieke werkzaamheden voor dit PURP-project starten medio juni 2024, maar de voorbereidende werkzaamheden zijn al begonnen in mei 2024. De totale projectduur is vijftien maanden, de onthulling van het bord is gepland voor mei 2025. Het projectgebied omvat de Waterkant, met name het gedeelte tussen het DNA-gebouw en het Waaggebouw. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemingsmaatschappij Baitali NV onder supervisie van ILACO Suriname NV.

Het gebied tussen de straat en de rivier aan de Waterkant wordt volledig aangepakt. De huidige banken worden verwijderd, de bestaande EBS-masten worden in lijn gebracht en de verlichting wordt vervangen. Ook zullen de bestaande restaurants volledig worden gerenoveerd. Dc Bhola sprak de crafters, voornamelijk vrouwen, bemoedigend toe. “Ons focuspunt is de Waterkant en na bijna drie jaar is het eindelijk zover. Onder leiding van marktmeester Marian Emanuelson-Sabajo en ondervoorzitter Wilma Arupa, zal de Craft Market zeker groeien en bloeien. Dankzij PURP wordt er een prachtige plek voor jullie opgezet.”…[+]