Criminele bende die waardevolle boeken stal in Europa opgerold

14-Criminele-bende-die

LETLAND – Vier Georgiërs zijn in Letland en Georgië aangehouden die deel zouden uitmaken van een criminele groep die zich bezighield met het stelen van antieke boeken. Meer dan 170 werken van onder meer literaire grootheden als Aleksandr Poesjkin en Nikolaj Gogol zijn volgens Europol uit bibliotheken ontvreemd en de financiële schade wordt geschat op zo’n 2,5 miljoen euro.
De daders deden zich onder meer voor als academici en terwijl het personeel werd afgeleid werden waardevolle exemplaren verwisseld voor kopieën van “uitstekende kwaliteit.” In sommige gevallen werden de boeken verkregen door simpelweg in te breken. De daders sloegen toe in meerdere Europese landen.
De politie viel woensdag 27 locaties in Georgië en Letland binnen en arresteerde vier verdachten. In het onderzoek zijn eerder al Georgiërs in Frankrijk, Estland en Litouwen aangehouden.
Sommige boeken zijn volgens Interpol bij veilinghuizen in Sint-Petersburg en Moskou onder de hamer gegaan waardoor ze in principe niet meer terug te vinden zijn. Bij de invallen zijn zeker 150 boeken veiliggesteld. Die worden onderzocht op herkomst. Ook is een boek dat in Frankrijk werd gestolen inmiddels teruggevonden. (De Telegraaf)…[+]