Drie roofmoorden binnen drie weken

01-Drie-roofmoorden-binnen

PARAMARIBO – Drie personen zijn binnen drie weken bij roofovervallen omgekomen. Een van de slachtoffers is Achmedghan Alimahomed, die op 8 april dood werd aangetroffen op zijn woonadres aan de Twee Kinderenweg. Hij is tijdens een roof om het leven gebracht.
Verder is Riaaz Kadier op 19 april in zijn woning aan de Pierpontweg tijdens een roof vermoord en ook is een man op 22 april tijdens een roofoverval in het Nassaugebied doodgeschoten. In al deze zaken zijn de verdachten nog voortvluchtig.
De politie heeft in de roofmoordzaak van Alimahomed twee verdachten in beeld gebracht. Het gaat om Aniel Dewkinandan (28) en Judah Burgrust (26), die worden opgespoord en als vuurwapengevaarlijk worden getypeerd.
Parlementariër Ebu Jones, die lid is van de vaste commissie Justitie en Politie in De Nationale Assemblee, zegt aan de krant dat drie roofmoorden binnen een week ongekend is. “Ik leef mee met de nabestaanden.” Hij geeft aan dat het meer dan duidelijk is dat het veiligheidsbeleid van de regering faalt. “Ongeacht het feit dat de vicepresident heeft aangegeven dat de veiligheidssituatie wordt aangepakt, is het juist erger geworden. Dus de vraag is hoe serieus moeten we de regering nemen met betrekking tot de aanpak van de veiligheid.”
Jones benadrukt dat indien er geen geld wordt vrijgemaakt om het veiligheidsvraagstuk aan te pakken, de samenleving aan haar lot zal worden overgelaten. Hij heeft meerdere keren tot vervelens toe gevraagd aan de voorzitter van de commissie in het parlement om te praten over de veiligheid en concrete voorstellen te doen aan de regering, maar de commissieleden zijn niet bijeengekomen.
Het assembleelid vindt dat als de regering geen concrete stappen onderneemt voor de veiligheid en er geen zichtbare resultaten zijn, het parlement een standpunt dient in te nemen. Het standpunt moet volgens hem zijn dat er geen enkel wetsvoorstel moet worden behandeld dat door de regering wordt opgestuurd. “De regering moet begrijpen dat prioriteit gesteld moet worden aan de oplossing van het veiligheidsvraagstuk.” Hij doet een beroep op de regering om serieus om te gaan met het veiligheidsaspect. “Als zij niet kunnen, dan moeten zij maar ophoepelen”, aldus Jones. WJ…[+]