Duitsland koopt raketsystemen, Zelensky ontslaat hoofd bodyguards

14-Duitsland

BERLIJN – De Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius, heeft de aanschaf van de raketsystemen donderdag bekendgemaakt. Hij onthulde het plan na gesprekken met de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in het Pentagon.
De Duitse defensieminister vertelde dat het idee ontstond tijdens het lange wachten op 61 miljard dollar (ruim 56 miljard euro) aan Amerikaanse hulp voor Oekraïne. Het Congres keurde de hulp in april goed als onderdeel van een nationaal veiligheidspakket. “Tijd was van essentieel belang”, zei Pistorius tegen verslaggevers. “Dus stelden we voor drie systemen uit Amerikaanse legervoorraden over te nemen, te betalen en te leveren.” Het Himars-raketsysteem, gemaakt door Lockheed Martin, is effectief gebleken tegen Russische aanvoerroutes en munitieopslagplaatsen ver achter de frontlinies.
In Washington probeerde Pistorius de boodschap over te brengen dat Duitsland grotere militaire verantwoordelijkheden op zich wil nemen, ook in de defensie-industrie. Volgens de minister geeft Duitsland dit jaar het meeste geld uit aan defensie sinds de oprichting van de Duitse strijdkrachten na de Tweede Wereldoorlog.
De Oekraïense president Zelensky heeft het hoofd van zijn bodyguards ontslagen. Eerder deze week zijn twee bodyguards opgepakt, omdat ze een rol zouden hebben gespeeld bij een verijdelde moordaanslag.
De twee zouden informatie hebben doorgespeeld aan de Russische inlichtingendienst FSB. En een van hen zou drones hebben geleverd waarmee een spion Zelensky moest vermoorden.
Sergiy Rud leidde sinds 2019 de beveiliging van Zelensky. De officiële reden voor zijn ontslag is niet bekendgemaakt.
Zelensky is sinds de Russische invasie van februari 2022 een doelwit van aanslagen. Hij was vorig jaar op de hoogte van “vijf of zes” verijdelde aanslagen. (NU)…[+]