Ecuador roept voor derde keer in half jaar tijd noodtoestand uit vanwege geweld

Ecuador-roept-voor-derde-keer-in-half-jaar-tijd-noodtoestand-uit-vanwege-geweld

ECUADOR – De Ecuado-raanse president Daniel Noboa heeft vanwege het dodelijke geweld in zijn land opnieuw de noodtoestand uitgeroepen. De maatregel geldt voor zeven van de 24 provincies en zal zestig dagen van kracht zijn, schreef Noboa in een presidentieel decreet.
Het is al de derde keer dat de in november aangetreden Noboa de noodtoestand afkondigt. De Ecuadoraanse regering wijt het geweld in het land aan drugsbendes.
In januari bestempelde Noboa 22 bendes als terroristische groeperingen. In dezelfde maand werd een live tv-uitzending gekaapt door gemaskerde bendeleden, die mensen gijzelden. Dat gebeurde kort nadat Noboa al eens de noodtoestand had uitgeroepen.
De afgelopen maanden werd Ecuador ook opgeschrikt door een massale gijzeling van gevangenisbewakers en een poging om een ziekenhuis over te nemen.
Begin april vielen Ecua-doraanse politieagenten de Mexicaanse ambassade in hoofdstad Quito binnen. Daar arresteerden zij Jorge Glas, de voormalig vicepresident van Ecuador. Als gevolg van de inval verbrak Mexico alle diplomatieke banden met Ecuador. (NU)…[+]