Eerste olympiër overleden in oorlog Oekraïne

07-Eerste olympiër overleden

GEWICHTHEFFEN – Gewichtheffer Oleksandr Pielieshenko is de eerste olympiër die is omgekomen in de oorlog in Oekraïne. De dertigjarige Oekraïner is zondag omgekomen tijdens een gevechtsoperatie in zijn geboorteland. Pielieshenko eindigde op de Spelen in Rio de Janeiro in 2016 als vierde.
Het nieuws werd maandag bevestigd door het Nationaal Olympisch Comité van Oekraïne. “Gisteren ontvingen we het trieste nieuws dat hij is overleden”, staat op de Telegram-pagina van het comité. De tweevoudig Europees kampioen sloot zich in 2022 aan bij het Oekraïense leger.
De Oekraïense gewichtheffederatie UWF reageerde ook op het nieuws. “Met grote droefheid moeten wij u mededelen dat het hart van de grote sportmeester van Oekraïne, tweevoudig Europees kampioen in gewichtheffen, Oleksandr Pielieshenko, is gestopt met kloppen”, plaatste de bond onder een legerfoto van Pielieshenko op Instagram.
Pielieshenko werd in 2016 Europees kampioen in de categorie tot 85 kilogram. Een jaar later prolongeerde hij zijn Europese titel. Twee jaar na de Spelen in 2016 werd hij geschorst wegens een positieve dopingtest. Hij werd positief getest op het middel chloortalidon, dat als medicijn wordt gebruikt voor de behandeling van een hoge bloeddruk of hartfalen. (Nusport)…[+]