Ex-opperbevelhebber Oekraïens leger wordt ambassadeur in Verenigd Koninkrijk

15-Ex-opperbevelhebber Oekraïensleger

VK – Valerii Zaluzhnyi wordt de Oekraïense ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk (VK), meldt Kyiv. Dat is opvallend, omdat Zaluzhnyi begin dit jaar als commandant der strijdkrachten is vervangen.
Begin februari werd bekend dat Zaluzhnyi zou worden vervangen als opperbevelhebber van het leger. Hij kon het regelmatig niet met president Volodymyr Zelensky eens worden over de oorlogsvoering.
In november schreef Zaluzhnyi in een artikel voor The Economist dat de oorlog in een patstelling was terechtgekomen. De president sprak dat openlijk tegen. Zaluzhnyi wilde ook 500 duizend nieuwe militairen oproepen, maar Zelensky vond dat niet realistisch.
Na het ontslag bood Zelensky hem een andere functie binnen de Oekraïense legertop aan. Nu wordt hij dus de Oekraïense afgevaardigde in het VK. Waarom daarvoor is gekozen, is niet bekendgemaakt.
Het VK is een belangrijke bondgenoot van Oekraïne in de strijd tegen de Russen, die Oekraïne ruim twee jaar geleden zijn binnengevallen. Net als de Verenigde Staten en andere Europese landen biedt het VK militaire steun aan Oekraïne. (NU)…[+]