Fico werd volgens ministers neergeschoten door radicale eenling

12-ZEKER-PLAATSEN--Suspect-charged-in-attempted-assassination

SLOWAKIJE – De man die verdacht wordt van de aanslag op de Slowaakse premier Robert Fico heeft volgens de autoriteiten alleen gehandeld. De verdachte had geen extremistische politieke denkbeelden, zei minister van Binnenlandse Zaken Matús Sutaj-Estok tijdens een persconferentie na een overleg van de Slowaakse veiligheidsraad. Hij zou wel protesten tegen de regering hebben bijgewoond.
Fico werd woensdag door vier kogels getroffen. Vicepremier en minister van Defensie Robert Kalinák zei dat zijn toestand nog altijd ernstig is. De premier is wel buiten levensgevaar. Zijn herstel zal moeilijk zijn en tijd kosten.
Volgens Sutaj-Estok heeft de verdachte zelf erkend dat hij Fico heeft neergeschoten uit onvrede met diens beleid. De verdachte zou onder meer de opheffing van een kantoor van een speciale aanklager voor corruptie, het afbouwen van de steun aan Oekraïne en hervormingen bij de publieke omroep als motief genoemd hebben.
Die maatregelen worden zowel binnen Slowakije als daarbuiten bekritiseerd omdat daardoor de onafhankelijkheid van de rechtspraak en de journalistiek in gevaar komt.
De binnenlandminister haalde in zijn toespraak ook uit naar andere politici en de media die volgens hem de verdeeldheid in Slowakije voeden. De kabinetsleden omschreven de aanval op Fico als een aanval op de democratie. (De Telegraaf)…[+]