Gisela Gaytán doodgeschoten op straat

Gisela-Gaytán-doodgeschoten-op-straat

Al veertiende moord op politicus in aanloop naar Mexicaanse verkiezingen

 

MEXICO  –  In de Mexicaanse stad Celaya is een kandidate om burgemeester te worden op straat doodgeschoten. Er vielen daarnaast ook nog drie gewonden, meldt de procureur-generaal van de staat Guanajuato. Sinds het begin van dit jaar zijn al zeker veertien politici in het land vermoord.

Gisela Gaytán liep met haar team in een buitenwijk van de stad toen de schoten afgevuurd werden. De 38-jarige vrouw was kandidaat voor het burgemeesterschap van Celaya, een centraal gelegen stad met 520 duizend inwoners. Ze maakte deel uit van Morena, de linkse partij van president Andrés Manuel López Obrador. Hij legt dit jaar nog zijn ambt neer. Op 2 juni vinden er presidents-, parlements- en regionale verkiezingen plaats in Mexico.

Gaytán was afgelopen zondag pas aan haar verkiezingscampagne begonnen. Het was één van haar doelen om de veiligheid in de stad te verbeteren.

Op een video die op sociale media geplaatst werd, is een kleine stoet mensen te zien die “Morena!” roepen. Op dat moment vielen echter ook de schoten. Sommigen konden nog wegrennen, anderen vielen tegen de grond.

Guanajuato is een belangrijke industriële staat die tot een paar jaar geleden als relatief veilig beschouwd werd. Door gewelddadige veldslagen tussen het Jalisco-drugskartel en de Santa Rosa de Lima-bende liggen de moordcijfers op dit moment echter nergens hoger.

In Guanajuato (iets meer dan 6 miljoen inwoners) werden in 2023 circa zestig politieagenten doodgeschoten. Dat zijn er meer dan in de hele Verenigde Staten bij elkaar. Afgelopen weekend nog werd de burgemeester van Churumuco, een stad in de naburige staat Michoacan, doodgeschoten in een tacorestaurant in de hoofdstad Morelia.        (HLN)…[+]