Honderden agenten ontmantelen pro-Palestijns protestkampop universiteit L.A.

15-Honderden-agenten-ontmantelen

VS – Honderden Amerikaanse politieagenten zijn in de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd) begonnen met het ontmantelen van een groot tentenkamp met pro-Palestijnse betogers op een universiteit in Los Angeles. Het kamp werd eerder aangevallen door tegendemonstranten.
Het kamp op de Universiteit van Californië-Los Angeles bestaat uit meer dan vijftig tenten. Rondom het kamp staat een barrière, bestaande uit hekken en planken. Op beelden van Amerikaanse media is te zien dat agenten in beschermende kleding de barrière verwijderen.
Tientallen demonstranten zijn aangehouden, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Ze zijn in busjes naar een parkeerplaats 1,5 kilometer verderop gebracht. Tegelijkertijd probeerden de betogers de barrière opnieuw op te tuigen.
In het kamp verblijven honderden demonstranten. Ook stonden er betogers in de buurt van het kamp, die met Palestijnse vlaggen zwaaiden en scandeerden dat de politie zich moet schamen. De politie gebruikt flitsgranaten om de menigte buiten het kamp uiteen te drijven.
Het kamp werd vorige week opgezet. In de nacht van dinsdag op woensdag vielen tegendemonstranten de pro-Palestijnse betogers aan. Vervolgens braken gevechten uit.
Critici die de pro-Palestijnse demonstranten een warm hart toedragen, vonden dat de politie te traag op het geweld reageerde. De onrust hield uren aan en er vielen vijftien gewonden.
Ook gisteren waren er pro-Israëlische betogers op de campus aanwezig. Zij roepen op tot de ontmanteling van het kamp. De campus bleef gisteren en vandaag dicht vanwege de onrust.
Ook op andere universiteiten in de Verenigde Staten vinden pro-Palestijnse acties plaats. De demonstranten eisen een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Ook roepen ze universiteitsbesturen op banden door te snijden met Israëlische bedrijven en bedrijven die het Israëlische leger bevoorraden. De politie heeft op meerdere plekken ingegrepen en arrestaties verricht. (NU)…[+]