Jarenlange problemen luchtverkeersleiders worden eindelijk opgelost

01 Jarenlange problemen luchtverkeersleiders02

PARAMARIBO – De jarenlange problemen waarmee de luchtverkeersleiders kampen, zullen binnenkort tot het verleden behoren. Een team van het Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) heeft vorige week aan tafel gezeten met de leiding van de luchtverkeersleiders, en afgesproken is dat de mensen een verhoging zullen ontvangen op hun salaris. Afgesproken is dat de luchtverkeersleiders vanaf eind mei een nieuwe loonreeks zullen ontvangen en dat deze met TWK aan hen zal worden uitbetaald.
Het ministerie hoopt dat hiermee de eerste stap is gezet om de jarenlange problemen die de luchtverkeersleiders hadden over hun salaris, met deze afspraak tot het verleden zal behoren en de mensen daardoor weer gemotiveerd zullen zijn om hun werk te doen. Al jaren scheen er een constante ontevredenheid te zijn onder de luchtverkeersleiders, die klaagden over lage lonen, slechte werkvoorzieningen, tekort aan materialen, verouderde technologie en tekort aan personeel om het werk op een adequate manier te kunnen doen. Zeker sinds de COVID-19-periode moest het personeel vaker in actie gaan, vanwege de niet meer uit te houden werksituatie op de luchthaven. De bond van de luchtverkeersleiders, de Suriname Air Traffic Controllers Association (Satca ), ziet graag dat nog een paar zaken, die al jaren scheef zitten, worden opgelost.
Het bestuur van de Satca geeft aan dat de afgesproken aanpassingen van de salarissen voor hem een teken van licht in de tunnel is. “Het is een goed begin, maar wij willen nog niet te vroeg juichen, want er zijn deze week nog gesprekken met het team van het ministerie om zaken verder vast te leggen. Pas als de afspraken op papier staan en nog een paar andere zaken waarover wij nog gesprekken voeren rond zijn, kunnen wij ervan verzekerd zijn dat werkelijk een deel van de problemen waarmee wij al jaren kampen bij het uitvoeren van ons werk zijn opgelost”, zegt een vertegenwoordiger van de bond tegen de krant. De luchtverkeersleiders kijken reikhalzend uit naar het vastleggen van de afspraken met het team van TCT.…[+]